
Z blogu Vox Populi: Víte, co jíte?
SLOVANKA
Vzpomínáte si na období před eurovolbami, kdy všemi stranami bez rozdílu jejich politického názoru rezonovalo především jedno téma – dvojí kvalita potravin? Samozřejmě na to většina ze zvolených okamžitě zapomněla, protože o tom, co budeme v EU jíst, rozhoduje EK, plně ovládaná lobbisty megakorporací. A ty nikdy zákaz dvojí kvality (nejen) potravin nedovolí, jednoduše došlo tedy pouze ke změně obalů. Vlk se nažral a koza zůstala celá. Bylo tedy jasné, že uvedené téma bylo zcela nadbytečným, europoslanci sami tento stav nikdy nezmění.
Ovšem tento článek se výše uvedenému tématu věnovat nebude. Myslím, že už bylo právě rozhodnutím tehdejších eurokomisařů (včetně Jourové,která to tehdy považovala za jakýsi posun) odsunuto navždy.
Nejde pouze o to, že jsme odpadkovým košem v rámci EU. Což znamená, že patříme k zemím, kde se prodávají – dle názvu – tytéž potraviny jako na západ od nás, jen s poněkud odlišným obsahem, zpravidla horším. Ale nejedná se výlučně o potraviny, rozdílná kvalita byla zaznamenána také u pracích prostředků, benzínu a různého drogistického zboží. Jak známo, tak výrobci nás “oblažují” i pečivem, upečeným mimo jiné i ze starého plesnivého pečiva, masem plným hormonů a antibiotik, uzeninami, které neviděly maso ani z rychlíku či třeba bramborami, u kterých po rozkrojení zjistíte, že mají celý vnitřek prohnilý. O náhražkách sýrů, které vlastně vůbec nejsou sýry, či třeba ovoci, které je napumpované hned několika druhy pesticidů, nemluvě. Ostatně, popisovat dál, co všechno jíme, myslím netřeba, internet je toho plný.
V poslední době mne zaujaly hned dva články, které se právě šizením potravin zabývají. A není to šizení jen tak obyčejné, jistě by se mnozí konzumenti podivovali nad tím, cože to vlastně jí.
Nejprve se budu věnovat rýži, která je velmi častou součástí našich jídelníčků coby běžná příloha. V prodeji je totiž také rýže, která je s příměsí plastů. Tato rýže je údajně produkována v Koreji, přičemž Korejci tvrdí, že tato tzv. “čínská rýže” je vyrobena z bramborového škrobu a plastu, které při vaření vytvoří iluzi voňavého produktu. Skandální případ se před časem odehrál v Nigérii, kdy celníci zadrželi rýži, která se jim nepozdávala. To, na co přišli, bylo šokující. Ve 102 pytlech “rýže” byly obyčejné plastové peletky. To zjistili tak, že podezřelou rýži zkusili uvařit. Po uvaření měla “rýže” podezřele lepkavou konzistenci. Tato rýže měla být do Nigérie dovezena z Číny. Tedy zatímco v prvním případě korejské rýže (deklarované jako rýže čínská) se jednalo o kombinaci plastů a škrobu, v tomto případě již šlo o čistý plast.
Další poživatinou, které se chci věnovat, je sýr. Kupodivu i u sýrů dochází k přidávání suroviny, která má za cíl na sýru víc vydělat. Pokud tedy konzumujete sýr, může se stát, že se zároveň ládujete dřevem. Ukázalo se totiž, že někteří výrobci sýrů jej nastavují buničinou z dřevní celulózy. Poprvé nalezli celulózu v sýrech v roce 2012 v USA, kde takto nastavovali parmezán. Navíc, parmezán ani nebyl parmezán, jednalo se o směs sýrů švýcarského typu, doplněnou o mozzarellu, čedar a osmiprocentní podíl celulózy. Po dalších testech se zjistilo, že se nejedná o záležitost až tak zřídkavou. V USA je sice možné celulózu coby potravinové aditivum přidávat, nicméně maximálně v množství 2 – 4%, zde se však většinou jednalo o mnohem vyšší zastoupení celulózy v dané potravině. Netýkalo se to nakonec jen sýrů, ale i jiných mléčných výrobků.
Hlavním důvodem přidávání nadměrného ,množství buničiny do sýrů bylo urychlení jejich zrání. Nicméně nakonec v deklarovaném 100% sýru jedli konzumenti také asi 8% dřevní hmoty.
V některých sýrech zahraniční produkce se lze setkat s docela slušnou koncentrací dřevní hmoty zřejmě i u nás. Naštěstí se zde – na rozdíl od výše uvedeného případu plastové rýže – jedná o přídavek, který vám nijak nepoškodí zdraví, pouze jíte šizený sýr asi podobně, jako když konzumujete třeba “kuřecí” párky, které neviděly kuřecí maso ani z rychlíku, najdete v nich z kuřete tak akorát kosti, klouby a pařáty, tedy jinak nezpracovatelný separát a především pak mouku a sóju.
Kdo ví, co všechno v zakoupených potravinách konzumujeme. O zdravém ovoci a zelenině z běžné obchodní sítě si můžeme nechat jen zdát, co si sami nevypěstujete, u toho nemáte jistotu, že v tom není notná dávka pesticidů. S jídlem, ale i pitnou vodou, konzumujete také hormony, antibiotika a různé konzervanty nejen přírodního původu.
Oba výše uvedené příklady jsou jen kapkou v moři, uvedla jsem je spíš jen pro zajímavost. Jistě si sami vzpomenete na desítky podobných případů šizených nebo do prodeje určených zdravotně závadných potravin (maso se salmonelou z Polska, posypová sůl v potravinách z téže země, …..), tak bychom mohli pokračovat donekonečna, na jeden článek by to rozhodně nestačilo.
Takže, zkuste si občas položit otázku: “Vím, co jím?”
Redakce
S úctou a pokorou děkujeme za jakýkoliv příspěvek, který nám společně pomůže PP dále rozvíjet. Můžete tak učinit platbou přes PayPal, poslat Bitcoin na adresu: 3HPkQ31E6U9Y9HhVSc1f2DXMkbmWq1ttJ5 nebo příkazem na účet: 4221012329/0800
(Pro platby ze zahraničí: IBAN: CZ07 0800 0000 0042 2101 2329, BIC: GIBA CZ PX)
Pokud chcete podpořit PP a nechcete, abychom mezi dárci zveřejnili vaše jméno, stačí do zprávy pro příjemce uvést: Anonym.
***** Příspěvky čtenářů za měsíc leden 2021: *****
Blahomír Skoupý 500,- Kč, Roman Dubravský 500,- Kč, ing. Jan Dvořák 400,- Kč, Jan Nedvěd 500,- Kč, Dana Staňková 200,- Kč, Jan Procházka 500,- Kč, Roman Foff 500,- Kč, Iva Majerčíková 200,- Kč, Jaroslav Rout 200,- Kč, ing. Tomáš Šimčík 300,- Kč, Jiřina Gyárfásová 1000,- Kč, Miloslav Konopiský 100,- Kč, Martin Vojtíšek 200,- Kč, Dagmar Karlíková 200,- Kč, Jiří Dobruský 200,- Kč, Miroslav Červenka 300,- Kč, Ladislav Adamec 200,- Kč, Václav Žižka 500,- Kč, Jiří Obermaier 200,- Kč, Ivanka Trávníčková 400,- Kč, Martin Vavrinka 100,- Kč, Helena Novotná 300,- Kč, David Bezděk 250,- Kč, Ilja Baudyš 500,- Kč, Miloš Kořínek 100,- Kč, Jan a Gabriela Horáčkovi 500,- Kč, MUDr. Iva Niemcová 100,- Kč, Marek Janicko 200,- Kč, Pavel Janeček 500,- Kč, Ladislav Oudes 200,- Kč, Anonym 100,- Kč, Karel Kubela 50,- Kč, Jiří Ovčáček 100,- Kč, Olga Petrová 300,- Kč, Martin Vacek 250,- Kč, Anonym 100,- Kč, Vlastimil Běhan 100,- Kč, Václav Tykvart 100,- Kč, Jan Petr 500,- Kč, Zuzana Karlová 300,- Kč, Arpád Krausz 250,- Kč, Bohuslav Maceška 100,- Kč, Anonym poštou 500,- Kč, Martin Svoboda 100,- Kč, Pavel Kosmata 200,- Kč, ing. Jiří Klumpar 100,- Kč, Milena Trulley 333,- Kč, Karel Klouček 500,- Kč, Zdeňka Jindrová 50,- Kč, Aleš Votruba 250,- Kč, Mirko Hampl 200,- Kč
Celkem za měsíc: 14 333,00 Kč
Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Podle českých zákonů jsme povinni na žádost orgánů činných v trestním řízení poskytnout veškeré informace o vás shromážděné systémem (IP adresa, pošta, vaše příspěvky atd.). ) Žádáme vás, abyste do diskuze na naší stránce nedávali komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některých trestných činů zmíněných v trestním právu. Zejména nezveřejňujte příspěvky rasistické, podněcující násilí nebo nenávist na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického nebo jiného smýšlení, národnostního nebo společenského původu, národnosti nebo etnické skupiny atd. Zjistěte více o povinnostech diskutéra v pravidlech našeho portálu, které je povinen prostudovat každý diskutér. Zveřejněním diskusního příspěvku potvrzujete, že jste studovali, pochopili pravidla a berete za svůj příspěvek plnou zodpovědnost.
Jak přidat ikonu Pravého Prostoru na plochu mobilu či tabletu? Návod ZDE.
Latest posts by Redakce (see all)
- Čemu slouží „Bettina“ … závěrečné resumé - 25.1.2021
- Rasové experimenty evropských neomarxistů - 25.1.2021
- Víru nám mohou zakázat, ale ne vzít! - 25.1.2021
Pravda, žereme sračky, ale jsou k dispozici i kvalitní potraviny, jen jsou pro běžné lidi drahé a tím pádem nedostupné…
Ale to je kapitalismus, tak to má být, nekvalitní hnůj pro proletariát, a ty kvalitní a drahé potraviny pro elity.
Kdyby to takhle opravdu fungovalo, tak se paseš na louce.
Ty jsi malý velký omyl přírody. Drahé dnes neznamená, že je to zdravé. Ubozí spotřebitelé, kteří si myslí, že drahý losos 1kg / 490,- je kvalitní, nebo svíčková 1kg / 800,-, ryby obecně, drahé jogurty, salámy… Drahota v dnešním židáckém obchodě neznamená žádnou záruku kvality.
Lidi jsou hloupé stádo, které se nechává nakecat tyto bludy “výživovými experty” přes média. Kde jsou ty časy, kdy jídlu které nakupujeme lidé rozuměli. Od podívání chleba, mléko, máslo, maso… a ne tisíce všelijakých obalených chemických sloučenin, že pod obal nikdo nevidí. Na obal natiskneš vysokou cenu a můžeš se blahem pokálet… a doma sežereš cosi silně ochuceného, ale přitom nezdravého…
Drtivá většina lososa, které si koupíte v obchodě, pochází z lososích farem. Příroda rozhodně neměla v úmyslu nacpat lososy do sádek a kádí, krmit je sójou, drůbežím trusem a hydrolyzovaným kuřecím peřím. V důsledku toho má lososí maso méně vitamínu D a více znečišťujících látek, včetně PCB, karcinogenů, bromovaných zpomalovačů hoření, a pesticidů, jako jsou dioxiny a DDT. Nejvíce kontaminovaných ryb pochází většinou ze severní Evropy. Podle některých zdrojů můžete bezpečně, aniž byste se ohrozili zvýšením rizika rakoviny, sníst jen jednu takovou rybu za pět měsíců. Až tak špatné prý to je. Vědci také spojují DDT se vznikem diabetu a obezity, ale někteří odborníci na výživu věří, že výhody omega 3 mastných kyselin stále převažují nad zmíněnými riziky. Za zmínku stojí také mnoho antibiotik a pesticidů, jež jsou používány k léčbě těchto ryb. Čím víc budete jíst lososů z farem, tím více se dávkujete i těmito látkami a chemikáliemi. Dobrou chuť.
Ale to je to co pisi. Lide budou brecet na tom jak jsou ojebavani polotovary, nebo ruznymi vyrobky, ale nepremysli nad zakladnima potravinama, ktere jsou nebezpecne.
Polovina dováženého vepřového je masný odpad
https://www.lidovky.cz/noviny/polovina-dovazeneho-veproveho-je-masny-odpad.A080226_000088_ln_noviny_sko
proletariát…žijící od narození po návštěvu zubaté na dáfkáách.Já kupuji u soukromníka maso a uzeniny a nikoliv v hyper,super….
Pokud kupuješ maso a uzeniny od soukromníka, a víš, že si poráží svůj vlastní dobytek. pak ti gratuluji. Problémem dnes ovšem je, že i soukromí řezníci a malá jatka dnes nakupují vepřové od překupníků obchodujících ze zahraničím, protože Česko je ve vepřovém soběstačné tak ze 40%. Buď jsou to různé zamražené kdoví jak staré ořezy, cáry a laloky, které se hází do kutru a vyrábí se z nich “zaručeně české” uzeniny Czech šmejd. Nebo se nakupují chlazené vepřové půlky ze Španělska, Francie či Nizozemí, které se po dovozu do Česka opláchnou v octové vodě a potom si je rozeberou jak velké masokombináty alá Kostelecké uzeniny, tak i malá soukromá jatka. Vím, o čem mluví, brácha v jedněch takových malých soukromých jatkách 10 let pracoval…..
Dobrá otázka. Ale chce to individuální přístup každého z nás. Když je někdo mamlas a hodí do košíku všechno co je zabaleno v hezkém obalu, tak mu není radno.
Osobně jsem si dávno zvykl na “přímý kontakt” co kupuji. Maso zásadně nebalené, ani konzervy… Obiloviny v sáčcích NIKDY (samý mol a bacily). Dovozové srajdy v kelímkách obcházím velkým obloukem.
Nemusím sežrat všechno co vidím – takovou zásadu radím každému. Člověku stačí k dobré stravě pouze několik desítek základních surovin a koření. A všechno se dá předem prozkoumat zrakem i čichem. A pak má výhodu každý, kdo umí vařit.
Lituji všechny, kteří jedí po hospodách a nebo kupují polotovary a balené suroviny. JDE TO. Jenom se víc nákupům věnovat. Není nic automatického. A nadávat nemá smysl už vůbec
Jenže ono to ani s tím nezabaleným masem není tak. Představ si, že půjdeš do jednoho obchodu, kde kilo vepřové kotlety bez kosti stojí 170 korun, přičemž v druhém obchodě totéž bude stát stovku.
Drtivá většina lidí se nebude pídit, proč jsou ty ceny tak odlišné a co je to zač. Přitom to první je čerstvé české maso, a druhé je dovezeno ze Španělska, kde předtím už 14 dnů někde v chlaďáku a nyní se prodává do Česka za cenu 55,- Kč za kilo.
Věřím, že většina lidí sáhne po tom levnějším.
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/veprove-maso-dovoz-spanelsko-prebytky-burza.A190523_112656_dilbert_fih
Pro zajímavost, víte proč vám chleba 3.den ztvrdne na kámen?
A proč se vám jiné pečivo druhý den sype v jakousi písčitou hmotu? Protože je do čerstvého těsta k výrobě pečiva (údajně, mám to z druhé ruky) povoleno přidávat až 11% strouhanky. Strouhanky směsné – chleba, rohlík, koláč… co se neprodalo.
Jj, člověk si musí vybrat svého pekaře, jinak to nejde. A to platí i o řezníkovi, zelináři a tak… Někdy si fakt ťukám na čelo, když sleduji spotřebitele jak dělají z jídla jakousi automatickou záležitost. Jejich chyba
To víte plýtvat se nesmí…
a proto morgoši žrádlo vyhazují a druhý den už je pro ně fuj??
To možná dělají nějací bohatí Romové…
Ano, je to tak. To je právě to upozornění na přidávání plesnivého pečiva do těsta. Ta strouhanka je totiž, jak se prokázalo, mnohdy z plesnivého starého pečiva…
Spis by jste meli premyslet nad tim cim byla zelenina hnojena, ovoce strikano, maso za ziva krmeno a naockovano, cim jsou krmene tkz. ryby z farm, jak je sklizeno obili. Ty polotovary a konzervy muzeme bojkotovat, ale zakladni produkty ne.
Na základní produkty je vidět… od chovu, přes zpracování až po prodej. Hlavně u nás v ČR. Teda aspoň jakš takš.
Pijaku, vy vidite co je pichano telatum, prasatum a cim je krmi? Jak je strikano obili pred sklizni? A co ovoce to je bez postriku? Kolikrat jste se zajimal jak je hnojeno pole ze ktereho jite?
Co se týče zbytků herbicidů a pesticidů v plodinách, to je obecný problém nejen v Česku, ale v celé Evropě. Co se týče různých injekcí telatům či prasatům, zde je určitá ochranná doba. Navíc každý kus dobytka učený ke zpracování na maso je kontrolován veterinářem. Ten pokud zjistí, že se v mase nachází zbytky nějakých antibiotik či jiných látek, nedá na to razítko a kus musí jít do kafilérky.
Ve velko vyrobe do zvirat vali vse pocinaje chemickym zradlem a konce vselijakymi vacinama. Ty se potom vyserou a jdou do potravy. Take by mne jake jsou normy na ty svinstva. Videl jste nekdy strikani ovoce, ja jo a od te doby ho nekoupim dokud neznam hospodare.
O to taky jde. Též konzumuji jen vlastní ovoce a zeleninu. Prostě jí dávám přednost a vím jak ji pěstuji. Mrkev mám sice poloviční, ale je na tuti čistá od chemie. Stejně i ovoce. Prostě gró problému vězí v tom, čemu dává spotřebitel přednost. tedy tomu co vidí lépe doma, než venku….
psal jsem jakš takš… Jasně že nevidím jézédákům pod ruce, ale domácí chov je víc na ráně veterině a pod… což o zahraniční produkci nepřipadá v úvahu. Přesto vám rozumím.
Bohuzel vypestovat kvalitu stoji. Ale berte to tak -lide se honi za vselijakyma blbostma a cas na to zakladni -potravu, jim cas nezbyva.Spolehaji na ty druhe. Pritom se da pestovat pod vlastni kontrolou.
O pesticidech, hormonech, antibiotikách apod. je tam taky zmínka.
Co se rozčilujete? Máte, co jste chtěli. Vámi zvolení zástupci nadělili malým výrobcům a obchodníkům neúnosné množství předpisů a regulací, zatímco velcí dostávali zhusta pozemky zdarma, dotace na vytvořená pracovní místa a daňové prázdniny. Zejména socani byli v tomto směru svého času velmi aktivní a Ujo Bocian v jejich snažení úspěšně pokračuje. Až vylikviduje všechny, které považuje za “klišé a kecy”, budet žrát už jen podřadné a zdraví nebezpečné hnusy, protože alternativa nebude. A dobře vám tak.
Dvojí kvalita potravin. Vždyť to platí i zde. Firma zde v Čechách vyrábějící pod svou značkou, ohrnuje nos nad výrobky pro různé řetězce. Produkt je vyráběn na stejných linkách. Jen suroviny jsou jiné
Tůdle jsem poslouchal, že je třeba zrušit klecové chovy slepic. A co tak zrušit klecové chovy lososů?
https://www.stoplusjednicka.cz/lososi-v-klecich-obri-rybi-farmy-pripominaji-klecove-velkochovy-slepic
Už nikdy nepoznáte, jak chutnalo maso, máslo, zelenina, pečivo, uzeniny, saláty za socíku! Už nikdy! Kdo pamatuje, potvrdí. Dnes jdu do krámu a nic nekoupím,mají jen sračky a náhražky v každém regálu! Maso je hnusné, zelenina nejde žrát, saláty-to bliju při pohledu! Vařím všechno-umím, ale už nejde ochutit omáčka máslem jako tenkrát. Prostě jsme v hajzlu! Dorty nejsou dorty, jogurty, mléko, sýry, atd. to nejde žrát! Vše je umělé, chemické, plné náhražek a jedů! Hlavně levno, párek, který neviděl maso, salámy hnus, uzené narvané želatinou a fosfáty, kuřata plná hormonů, zvířata krmena chemií a hnusem! Já umím vařit, dělám klobásy, tlačenky, ryby atd. ale dnes neseženu maso, které bych použil. Krmené domácí neseženu, anebo nezaplatím. Proto vařím stará, vesnická jídla, maso ani psovi.
Zlatý socík.
V Makru je kvalitních výrobků dostatek, i masa, ryb,sýru, cukrovinek atd…
V Makru jsou stejné humusy, jako všude jinde. Ale dá se tam koupit i dobré kvalitní zboží, jako jinde.
V MaKru jsou drahe polsky hnusy,co meli polaci za predesly leta,prusery s tou posypovou soli,jedy na krysy ve zmrzline,v klobaskach maso ze zdechlin,salmonelovy kureci a loni dodavali maso primo z kafilerky do ceskych restauraci a vyvaroven za Argentinu.Mam na ty psonky jinny nazor,uz jim neverim.
Leopolde, mate pravdu, jenze jsou i kvalitni vyrobky. Jen nenakupovat u velkoobchodniku. Ja treba nakupuji (pokud jsem v Cechach) na polskych trzich a vyrobky jsou senzacni.
Kazdy z vnitrozemi nema moznost jezdit do Polska k poctivymu sedlakovi,nebo do nemeckych obchodu.Syn nedavno privez prave stejny dzem z nemecka, ktery se prodava u nas pod stejnou znackou.Nemecky vonavy plny ovoce,ten pro cechy jen napodobenina.
Ja vim. Jenze da se najit cloveka od koho nakupovat. Je dokazano ze pokud jite zdrave, nepotrebujete velke porce. Ja mam nevyhodu cestovani, takze svoje si drzet nemuzu, ale nebrani mi to investovat do zdraveho.
maly.velky, ty hovado, přečti si složení výrobků! Nelži tady! Nakupuji tam a jediný výrobek je tam salám z r.1975 receptura a jinak jen sušené maso a pár sýrů. Přesto lepší, ale všude chemie! Už nám není pomoci ani na zahrádce-kyselé deště atd. Planeta je otrávená přemnožením debilů a ty jsi ten největší!
Dnes jsem se ptal na Obecnim urade,kdy k nam prijede do dediny prodejce nosnic z Prace? Prikoupime tak 10novych,za par tydnu ponesou. Kdyz vidim ty fronty v Italii u Supermarketu,stare osvedcene, co si doma nevychovas a nevypestujes, nemas.
Tak to ma byt. Pak budete mit kvalitni hnuj a muzete pestovat i trochu zeleniny. Taky system se ma podporovat.
Detektore co tak zacit podporovat male hospodare? Starat se dopredu co kupuji? Nekdy si problemy delame sami. Kolik pole lezi lady?
Problém je, že málokterý mladý člověk se chce dnes zahrabat na poli a ve stáji, kde dělá od nevidím do nevidím. Je stále méně lidí, kteří dnes chovají doma prasata, králíky či slepice. A tak musí lidí jíst to, co vyprodukuje náš chemicko-potravinářský průmysl
A vo tom to je!
Potom si nemame co stezovat. Nelibi se nam starat o potravu, budeme zrat co nam predhodi. Jinak o tech rybich farmach mate pravdu. A hodne se take chovou frankenfish.
Jak můžu já podpořit malé hospodáře, když americký hnus ničí všechny? Když blbci v Bruselu řeší negry? Co to meleš? Vše je v řiti!
Detektore, muzete. Samozdrejme ze se musite z nekym dat do hromady a jit svojim smerem. Ja treba jsem kazdych par mesicu nekde jinde, (ted asi zkysnu na jednom miste -korona) a presto jsem se domluvil z kamosem na nasem policku a na vypestovani kravy. Vse se da. Podivejte se na to kolik je v Cechach neobrabene pudy. Jako jedinci jsme v prdeli ovsem co nam brani se davat do hromady a pestovat si svoje? Pokud to neumime je to jen nase chyba. A to co jime tim jsme.
Chlape, co hulíš?
Jen doma vypestovane – pro min chapave ironie. Nepripadate mi jako jeden z blbych, takze nevim co nechapete? Z kamosem jsme koupili kus zelene, tam on chove a pestuje. Pokud na to potrebujete sluka tak prosim.
Otrávili jsme planetu i sebe, protože je nás moc kvůli podpoře humanity a tím se musí vyrábět víc a víc a není kde brát, protože se mladým nechce makat, mají lidská práva, nicht Wahr?
A teď jedna souvislost – politici ještě fňukají, že nás je málo a že nebude kdo pracovat v budoucnu na naše důchody žííííííííš
Za tyhle kecy bych vždycky takové politiky jednoduše věšel a poléval roztaveným asfaltem. Nestydím se za takový názor, protože je logický. Ti idioti ani netuší, že lžou, natož že lžou sami sobě.
Detektore, vy jste otravil planetu? Pokud jste otravil svoji rodinu je to vas problem, ale cely svet? Planeta je zasravana a otravovana kvuli par nenazranym. Vsadim se s vama ze pokud budete mit na vyber mezi plastikem a sklem , sahnete po sklu. Jenze nemame na vyber. Kdo potrebuje dvacet tvaru flasek?
Ale o tom píšu, otrávili, my všichni! Nebo nikdy nekoupíte zboží v plastu? Nebo nekupujete nic na jedno použití? Průser je to, že my se tím trápíme, ale většinu světa to nezajímá. Nejsem “gretén”, ale sere mě to, jací jsme dementi-lidstvo.
Koupim, ale proto ze jsem nuceny a nemam na vyber. Presto to minimalizuji. Trapime se tim proto ze premyslime do budoucna. Jenze trapeni nam nepomuze.
Zrovna dnes jsem slysel o spalovnach, plus dobre filtry to musime podporovat. Proc se povazujete za dementa? Ja treba vetsinou nakoupim pokud se da ve skle. Pokud muzu investuji do bio. Nakupuji vetsinou u mistnich. Clovek prece nemuze jen placat a pocitat se za dementniho, hazet si popel na hlavu. Clovek prave musi eliminovat take kokotiny. Delejte tak aby jste se nepocital mezi take dementy.
Odpovedel jsem vam ve vsi slusnosti a pry to musi zkontrolovat nez to uverejni.
“Takže, zkuste si občas položit otázku: “Vím, co jím?”” Proč kladete tupému plebsu tak složitou otázku, která ho vůbec nezajímá? Tupý plebs zajímá jen jedno, že patří do liberálně fašisticky – islámsky imigrační EU, kde má tu výsadní možnost trávit se západními druhořadými potravinami. A Vy ten tupý plebs jen zbytečně provokujete, protože nechápete, že se mu to líbí, válí se v tom jako prase v blátě a je šťastný…a Vy ho jen provokujete. Proč?
Jedno info:
V Německu řádil dnes jistý Maurice P. (jméno pochází z Afriky z Mauretánie), kdy najel osobním autem MB do karnevalového průvodu a zranil 30 lidí! Viz Bild.de
Byl to rodilý Němec…….
Mi to bylo hned divne ve zpravach,ze se tolikrat opakovane za sebou vdusovali,ze to byl nemec.
Jó,toto je kapitalizmus v jeho nejčistčí a nejryzejší podobě-vydělat za každou cenu-i přes mrtvoly(samozřejmě těch debilních východoevropanů)-různým koronavirům nebo ebolám se v těch asijsko-africkým podmínkám ani nedivím,ale vzpomínám si,kdy celý svět zachvátila epidemie BSE(nemoc šílených krav)z Velké Británie a kdy vyšlo na jevo,že v rámci zisků nutí býložravým krávám masokostní moučku z jiných krav,ovcí a koz-to vše krásně dotované z EHS-bylo z toho celkem haló,protože v té době ten jejich SHIT nevyváželi k nám,ale žrali ho sami