
Proč máme tak málo českých potravin?
EVA HRINDOVÁ

Problém tedy je především v ceně. Máme dost výrobců, kteří jsou schopni chrlit výrobky kvalitní a za dobrou cenu? Není náhodou problém právě v ceně? Na to, abychom pochopili situaci v maloobchodě, musíme znát systém, kterým se cena v supermarketech tvoří. Z čeho se skládá, co vše dodavatel výrobků musí platit – pokud chce být zalistován.
Na co nám bude zákon o procentu výrobků českých dodavatelů, když ti čeští výrobci nebudou mít šanci naplnit podmínky k zalistování? Co by se asi stalo po schválení takového zákona? Plno zahraničních producentů si vytvoří české pobočky, prostě zákon nějak obejde a pofrčí se dál.
Snaha se cení, ale zákon o procentu českých výrobků neřeší jádro problému. To je především v obchodní politice korporátních obchodních firem, které se snaží maximalizovat zisk, který si pak vesele odvádí do svých domovských zemí. Jejich marže jsou obrovské a tlačí výrobní ceny až do takových oblastí, kdy je zázrak, že někdo je schopen za tu cenu ještě něco k jídlu vyrobit. Navíc nutí producenty podílet se ještě na marketingu a propagaci svých obchodů. Chcete mít akci v Kauflandu? Tak si musíte zaplatit… Výroba schránkových novin přece něco stojí a proč by si měl Kaufland ukrajovat ze svých zisků? Už vidím ty české firmy, které se do takového vazalství dobrovolně poženou.
Problémem je i ta óbrlogistika. Obrovská centra, kam kamiony sváží kvanta stejného zboží a ty se pak rozváží do jednotlivých prodejen. Tytam jsou časy, kdy si vedoucí prodejny v malém městě sám vybíral, co svým zákazníkům nabídne a logicky spolupracoval s místními producenty, kteří tak nebyli tlačeni do nutnosti vyrobit obrovské objemy zboží pro zásobení celé republiky. Člověk pak v každém městě mohl v krámě najít něco jiného a nového. Dnes nenajdete zvláštní a nové věci ani v jiné zemi – všude je Milka a Ferrero a Algida…
Kdyby česká vláda chtěla, aby byly podporováni místní producenti, začne pomalu odstraňovat všechny ty zatěžující směrnice a regulace ohledně hygieny výroby, ohledně nutnosti používat jen schválená zdravotní tvrzení (ta nahrávají velkoproducentům), uvolní pracovní trh (zjednoduší administrativu okolo brigád), přestane drtit vlastní firmy přehnanými kontrolami a buzerací.
Nějak to nedochází ani těm, kteří by tak rádi kupovali ve svých marketech více kvalitních českých potravin. Když tleskáte stále větším a větším buzeracím a kontrolám, vlastně tím nahráváte velkým korporátním firmám. Ty mají armády právníků a účetních, kteří jim všechno nastaví a zařídí. Ale malý český výrobce stěží vydělá na ty, kteří vyrábí. Nemůže si dovolit platit právníky a další specialisty, kteří mu budou pomáhat zavádět všechny ty GDPR, zpracovávat kontrolní hlášení, kontrolovat neustále účetnictví a všechny stále se měnící předpisy. Nakonec ho dorazíme EET a divíme se, že nám tu nerostou firmy, které by byly schopny konkurovat gigantům potravinářského průmyslu. A idiocie největší – když tu přece jen nějakou firmu, která to se ctí dává máme, pliveme na ni, protože je z Agrofertu. Jo, mám na mysli Olmu, která je z Olomouce, kupuje moravské mléko (i od menšich producentů), zaměstnává naše lidi a stále drží kvalitu, za kterou se nemusí stydět. Kolik takových firem máme?
Jestli chceme české potraviny, musíme chtíc nechtíc opustit projekt EU – je jedno jak. Možná by stačilo nebýt papežštější než papež a nepřebírat každou směrnici, kterou si armáda zkorumpovaných byrokratů vymyslí. A nastavit podmínky pro firmy tak, aby velké firmy s velkými zisky nebyly tak okatě zvýhodněny. Co tak třeba zastropovat marži v supermarketech? Za mě lepší řešení než kontrolovat podíl českých výrobků v krámech. Jsme kreativní národ, tohle se totiž bude dát obejít levou zadní…
Redakce
S úctou a pokorou děkujeme za jakýkoliv příspěvek, který nám společně pomůže PP dále rozvíjet. Můžete tak učinit platbou přes PayPal, poslat Bitcoin na adresu: 3HPkQ31E6U9Y9HhVSc1f2DXMkbmWq1ttJ5 nebo příkazem na účet: 4221012329/0800
(Pro platby ze zahraničí: IBAN: CZ07 0800 0000 0042 2101 2329, BIC: GIBA CZ PX)
Pokud chcete podpořit PP a nechcete, abychom mezi dárci zveřejnili vaše jméno, stačí do zprávy pro příjemce uvést: Anonym.
***** Příspěvky čtenářů za měsíc leden 2021: *****
Blahomír Skoupý 500,- Kč, Roman Dubravský 500,- Kč, ing. Jan Dvořák 400,- Kč, Jan Nedvěd 500,- Kč, Dana Staňková 200,- Kč, Jan Procházka 500,- Kč, Roman Foff 500,- Kč, Iva Majerčíková 200,- Kč, Jaroslav Rout 200,- Kč, ing. Tomáš Šimčík 300,- Kč, Jiřina Gyárfásová 1000,- Kč, Miloslav Konopiský 100,- Kč, Martin Vojtíšek 200,- Kč, Dagmar Karlíková 200,- Kč, Jiří Dobruský 200,- Kč, Miroslav Červenka 300,- Kč, Ladislav Adamec 200,- Kč, Václav Žižka 500,- Kč, Jiří Obermaier 200,- Kč, Ivanka Trávníčková 400,- Kč, Martin Vavrinka 100,- Kč, Helena Novotná 300,- Kč, David Bezděk 250,- Kč, Ilja Baudyš 500,- Kč, Miloš Kořínek 100,- Kč, Jan a Gabriela Horáčkovi 500,- Kč, MUDr. Iva Niemcová 100,- Kč, Marek Janicko 200,- Kč, Pavel Janeček 500,- Kč, Ladislav Oudes 200,- Kč, Anonym 100,- Kč, Karel Kubela 50,- Kč, Jiří Ovčáček 100,- Kč, Olga Petrová 300,- Kč, Martin Vacek 250,- Kč, Anonym 100,- Kč, Vlastimil Běhan 100,- Kč, Václav Tykvart 100,- Kč, Jan Petr 500,- Kč, Zuzana Karlová 300,- Kč, Arpád Krausz 250,- Kč, Bohuslav Maceška 100,- Kč, Anonym poštou 500,- Kč, Martin Svoboda 100,- Kč, Pavel Kosmata 200,- Kč, ing. Jiří Klumpar 100,- Kč, Milena Trulley 333,- Kč
Celkem za měsíc: 13 333,00 Kč
Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Podle českých zákonů jsme povinni na žádost orgánů činných v trestním řízení poskytnout veškeré informace o vás shromážděné systémem (IP adresa, pošta, vaše příspěvky atd.). ) Žádáme vás, abyste do diskuze na naší stránce nedávali komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některých trestných činů zmíněných v trestním právu. Zejména nezveřejňujte příspěvky rasistické, podněcující násilí nebo nenávist na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického nebo jiného smýšlení, národnostního nebo společenského původu, národnosti nebo etnické skupiny atd. Zjistěte více o povinnostech diskutéra v pravidlech našeho portálu, které je povinen prostudovat každý diskutér. Zveřejněním diskusního příspěvku potvrzujete, že jste studovali, pochopili pravidla a berete za svůj příspěvek plnou zodpovědnost.
Jak přidat ikonu Pravého Prostoru na plochu mobilu či tabletu? Návod ZDE.
Až budou selské trhy dostupné všude, nic mě nedonutí vlézt do hitlermarketu. Jenže, spálit naftu za 200 abych koupil kilo rajčat a kilo mrkve, to nejde. Zatím jsem taky skeptický, páč jsem utratil dost za podvody. Třeba za “domácí” jitrnice 300 a doma letěly do kontejneru! Klobásy v kontejneru! U nás je velmi těžké narazit na poctivce. Taky v restauraci v Řevničově na křižovatce, jitrnice a ty letěly jak SU 27! Všude křičí-česká kvalita, kecy, kecy, kecy! Všichni chtějí zbohatnout na “blbcích”. Čest výjimkám, ale ty neznám.
Tak vy si koupíte “domácí” jitrnice za 300 a pak je dáte k archivaci do kontejneru.
Nevím, jak v Řevničově, ale kdybych už takové výrobky za uvedenou cenu koupil a kvalita nebo stáří neodpovídalo, došel bych je vrátit.
Předpokládám, že by se prodejce cukal, takže by nezbylo, než mu to vysvětlit jinak.
Pokud nikdo nereaguje, můžu vám uajistit domácí jitrnice i za 400 k uskladnění do kontejneru.
Yuri, vracet se 100km na reklamaci nejde a nejde reklamovat málo masa, pokud nemám laboratoř a nechutný hnus taky ne, páč prodejce bude tvrdit opak. Moje chyba, že jsem věřil a neochutnal na místě. Nejde vždy vše dle představ. Taky zahodím účtenku a jsem namydlenej. Dnes je to nadlidský úkol, narazit na opravdu poctivé výrobky. Preferuji spíš Moravu a Slovensko. Tam nejsou lidi tak vychcaní, jako v Česku, nebo v takovém počtu. Na dovče se fakt dobře najím na vesnicích Moravy a Slovenska. Tam je dršťková poctivá, ale tady u nás už bez papriky a se sekanými vepř. žaludky-hnus za 40kč! A tak je to se vším.
Tak já ti holt uvařím někdy moji poctivou drštkovku s hovězích dršek a i kousek masa tam bude. Používám na vývar křížové kosti, ale jestli ti nebude vadit přidávám tam kořeněnou zeleninu, to mám od táty, ten ji tak dělával. Také i s vepř. žaludků jsem ji dělal.
Pavle, vařím to taky, ale dá to dost práce, pokud chceš super výsledek. Ve čtvrtek jsem dělal svíčkovou, žeru jí i dnes, můžu furt. Včera jsem dělal socialistický vlašák, taky ňamka. Ale chybí mi to prasátko ve chlívku, zahrada, zvířátka, prostě jiný život. Ale moc práce a už bych to asi tak nezvládal. Je to 10 let zpět.
A to si piš, že ne!! To vše jsem měl a dnes jsem někdy rád když projdu těch cca třicet voliér. Ted od jara do podzimu chodím na různé přírodní produkty a můžu ti říc, že toho mám někdy dost a musím jít orazit. Kdybych k tomu měl mít to co jsem míval, ne, to by nešlo!! Jen se tomu směji, byl jsem tenkrát kouzelník.
Detektore, co vam brani udelat si sve vlastni vyrobky? Vzdyt je to v podstate jednoduche. Udelat toho vic a zamrazit, nebo zavarit. Ale ja se take teprve ucim.
Také jedna z možností, ale čerstvé je lepší. Když si udělám zabijačkový guláš v den porážky, nebo i druhý den to nemá chybu. To samé , když udíme, když se to vyndá z udírny jsem v sedmém nebi.
Jéé, to je krásné téma o žrádle, to je paráda.
Uzene je snad lepsi az dalsi dny, jak se tak trochu nalozi. Taky cerstve vyuzeny bucek, jen platecek na ochutnavku, zbytek pekne odstat. Kamos to vzduchotesne uzavre a vzdy to po otevreni chutna jak cerstve. Dobre zavarena polevka, nebo maso – pozitek.
Gene, já to tak dělám, ale jitrnice jsou jiná liga. Nemám prostory, už nemám udírnu, není mi 20, rád vařím, ale klobásy už nedělám, dělal jsem je přes 20 let, tlačenky, uzené maso, uzené marény, šunky, slivovici, calvados, jó to byly časy.
Jsou ty male udirny, ktere muzou byt i balkone. Kamos kupuje prase, kravu, slepice vse domaci. Rozpracuje, pozavaruje, k uzeni mu staci ta balkonova udirna. Ma vse domaci, salamy, klobasy. Jak jsem napsal kupuji pozemek blizko k nemu a v sedesati se budu ucit necemu novemu.
Gene neblbni a sousedi na tebe zavolají hasiče!!! To by byly drahé klobásy!!
To snad ne? Je to trochu dymu. Vzdyt to je snad proto tak stavene.
Já tu malou nerez udírnu mám, nemám balkon, ale to je jedno, už tak po uzeném neprahnu a klobás tam dám kilo, dělával jsem 10 kilo. Malá udírna je ztráta času, když už udím, tak abych měl na zimu a taky pro kamarády. Vždy jsem dost rozdal. Dělá mi dobře, když mají boule za lopuchama.
Kdyz neco delam z lasky, neni to ztrata casu. Ale pokud to nejde, tak to nejde. Navic v nasem veku zaludek uz tak moc nepotrebuje. Ovsem klobasy nemusi byt jen uzene.
Gene souhlas, já toho také moc už nesním, ale když se pije to pivíčko tak vytráví a je hlad!!
Když nemáš balkooon, tak si ji dej pod peřinu, tam se může kouřit o sto šest!!
No jo, ale k tomu musite mit zenskou a ne uzak, ten patri na balkon.
Trochu vás poopravím p. Hrindová v časti: Ked chcete do akcie musíte si ju zaplatiť. Pravda je taká, že aj ked NECHCETE do akcie, tak aj tak do nej musíte a to 2x do roka! Kaufland vás totiž do spomínaného letáka povinne 2x doroka dá a vy ste povinný znížiť počas akcie cenu minimálne o 20%! Zároveň ste povinný zaplatiť 7500 eur zato, že vás dali i do letáka! Je pravdou, že nemusíte platiť prevodom, stačí keď pošlete zadarmo tovar v hodnote 7500 eur a potom účtovne prebehne vzájomný zápočet…..Počas akcie sa zároveň Kaufland predzásobí, nakúpi, akciový tovar za zníženú cenu často na pol roka dopredu a výrobcovi zostanú len oči pre plač. O pol roka sa situácia zopakuje….Zaroveň sa raz do roka uskutoční povinné stretnutie zástupcu výrobcu a ochodného zástupcu Kauflandu, na ktorom sa dojednávajú obchodné podmienky na ďalší rok. Pre výrobcu to znamená povinné zníženie ceny minimálne o 5%, ideálne o 20%! Viac krát som bol na jednaní s oblastným riaditeľom bratislavskej centrály, takže viem o čom hovorím. Ak sa vzopriete, tak vás delistujú, bez ohľadu na to, že ste si listing riadne v minulosti zaplatili. Takže takto to funguje p. Hrindová. Je to ďaleko horšie ako píšete.
Paní Hrindová, samozřejmě že zastropování marží by bylo řešením, ale dovedu si představit kvičení adolescentů z ODS, jaká je to šikana a omezování.
Co se týká mléčných výrobků – osobně kupuji Olmu, Kunín, Madetu a další výrobky Českých firem.
Zásadně přehlížím různé Muellermilch a podobné ch cánky.
Problém je v tom, že čeští zemědělci a výrobci jsou velmi zpohodlnělí. Přijede k nim kamion, tam to napráskají a dál se nemusí starat.
Vždy se mi líbilo v Polsku, kde brambory, zeleninu, masné i mléčné výrobky prodávají výrobci a pěstitelé z dodávkových aut přímo na trhu. A podstatně levněji než u nás. prostě jinak se starají a u takového prodeje je vždy fronta kupujících. Výborné chuti a kvality.
Příklad: koupil jsem naložené papriky v láku, sterilizované za 12 Kč. ( 300 g ). Dovedete si představit u nás, že by to někdo nasbíral, očistil, nakrájel, dal do sklenic, sterilizoval a ve finále za to chtěl 12 Kč? ( i se sklenicí ).
Takže je třeba chtít a udělat něco navíc, než jen zavolat přepravci. Pak to vypadá, jak to vypadá.
Vaše řešení – zastropování marží supermarketů: Ještě se Vám vysmějí. Jaký strop navrhujete? “To je pořád moc, nám stačí 3%”.
A praxe? Někdo vyrobí, ale jediný komu to bude schopen prodat bude nově založená firma XX nebo YY. Žádný supermarket od něj nevykoupí. No a supermarkety již budou nakupovat od dodavatelů XX, YY nebo ZZ. A prodávat klidně s marží 1%. Supermarkety budou sice ztrárové (žádné daně státu, snižování platů zaměstnanců) ale zato dodavatelé (dceřiné firmy) XX – ZZ budou silně ziskové (a nejspíš budou sídlit v Lucembursku, kde budou platit i nízké daně).
Fakt toto chcete?
V Evropě různí zelení dementi bojují proti zněčišťování životního prostředí.
Proč se v regálech v “nákupních střediskách” válí cibule z Holandska, rajčata ze Španělska, brambory z Francie, nedávno jsem koupil fazole. Na sáčku byla označena země původu Etiopie.
Takže plodiny, které u nás můžou vyrůst v kdejakém příkopu se vozí přes půl evropy nebo i z afriky.
Zcela zbytečně kamiony vozí tisíce kilometrů to, co můžeme mít “za barákem”.
To ta ekologie dostává pořádně zabrat.
Jenže to by to musel někdo vypěstovat…
A nám se nechce, my si raději na PC nebo Play Stationu zahrajeme Fifu.
Já si tedy raději dám ty fazole z Etiopie, než abych musel někdo z krompáčem něco sázet, to není práce pro vyspělého demokratického Evropana, to je práce tak maximálně pro nějaké otroky ze zemí třetího světa.
Tak si tady tedy přivezeme Mongoly nebo Somálce a oni nám to tu budou sázet.
My se přece nebudeme špinit. my jsme elita.
Proč hákovat,stačí si půjčit,Je to vaše myšlenka intelektuále?
V Polsku jsem byl loni. To je neuvěřitelné, poctivé jídlo a dobré, všude, nesetkal jsem se s odpadem jako u nás. Ty uzené ryby-tresky, to nemá chybu. Jídlo za 95 kč a porce pro dva. My jsme jen ohnutí a necháme si vše líbit, hlavně amatéři v politice! Dovolená u Baltu je bomba, proto už nikdy k jogurtům, jsem vyléčen.
Ty toho naděláš a navymýšlíš, to já se ráno otočím o 180 stupnů a mám tresku zadara. Nešetříš.
oni proti tomu bojují jen u nich-sem by nejradši navezli veškerý jejich toxický odpad
Mám paní hrindova a milí kolegové,elegantní,jednoduché,
ba i nekrvavé řešení,
Státní podporu v š e m stranám,hnutím a neziskoFkám
určit jako dotaci pro české zemědělce.
Naráží to na zanedbatelnou malličkost.
Náš vazalský vztah k bruselkému análu,počínaje
vládou konče kšeftařem.
Jsem pro.
Obratem vstanou noví zemědělci. Takoví, kteří vyrobí jen “naoko” a inkasují dotace. Dotace je budou živit, ne produkty.
vždycky-když se zdražovalo-tak se tvrdilo,že za růst cen může růst pohonných hmot…..teď šly jejich ceny dolů o víc než pět kaček a je to v obchodech poznat????Ne-opět se zdražuje(i když z jiných důvodů)Jaké by asi byly ceny,kdyby ty pohonné hmoty neklesly???
Vy jste bláhová, když to z nás vytáhli na současné ceny, tak proč to snižovat, oni si na ty svoje zisky zvykli a na plebs sseerrou.!!
Podle návrhu poslancu ANO a SPD potravinové soběstačnosti má být dosaženo prostřednictvím povinného zvyšování podílů českých potravin na pultech domácích obchodů. Příští rok by měl dosáhnout 55 % a každý rok by se zvyšoval o 5 %. K roku 2027 by na pultech již mělo být 85 % českých potravin. Kupodivu Babiš, který prý chce nechat řepku pěstovat i zahradníka Šablaturu na zahrádce Moniky a jak víme ze sLetné nepovedeneho kazatele zahubit i naše motýle, nic nenamítá. Že je proti vášnivý zastánce importu invasistů, nejen potravin, deviant Prouzová, není z hlediska jeho aktuálního postu k divení. Ale jak je to fakt moc špatné nám vysvětlil světlonoš pravdy a lásky oposičních pravých demogratů Mirda Násoska Kalousek, TOPička09. „Prosím, nekomentujme tento návrh tak, že se to stane. To se nesmí stát! Nikdo v téhle zemi (levicový, pravicový, apolitický) si nezaslouží jíst předražené odpadky pro větší zisky agrobaronů. Braňme se! Nenechme si zakázat svobodný výběr kvality i ceny!“ Btw. Brusel přijal dokonce speciální zákon, aby k nám a do východních guberniích mohl být export předražených odpadků i legálně zcela v pořádku.
K slzám mě dojal vážně míněný komentář
“ZEMĚDELSKÉHO ODBORNÍKA”,kde bšdoval
nad nepříznivým klimatem ohrožující řepku.
Není to tak dávno,kdy stát vyplácel nemalé
odměny za neposečené pastviny a omezení
pěstování dobytka pro mléko a maso.
Úrodná pole byla ponechána na žádost “ochránců
přírody pleveli,lesy kůrovci,
Co nezničil kůrovec,zlikvidovali šmejdi,kteří od přstárlých,zubožených restituentů za pár haléřů vykoupili lesy a pole,které zlikvidovali,
To všechno za radostného kvikotu občanů plnících sti útroby shnilými banány,nezralými ananasy,věříce že
jsou konečně svobodnými.
Na nás je chyba,my si to vydatně zaplatíme.Nejen penězi.
Pánové
Jen idiot se může divit tomu že je tak málo českých potavin. Kdo a kde je vyrobý, vypěstuje atd atd když už české není vůbec nic, vše je rozkradeno rozprodáno, čechům zde v jejich bývalé zemi nepatří nic, díky politice posledních 30ti let.
Lepsi je se zeptat, proc jsme takovi blbci a znicili jsme nase zemedelstvi. Protoze mame Babise a ten ma repku.
S Agrofertem na vecne casy. Nazerte se repky, volove!
To zemědělství zničili kapitalisti už před vládou Babiše !
A cozpak poslat ty supermarkety nazpet tam, odkud prisli. Nejste schopini postavit vlastni obchody. Nahnat na stavby nezamestnane cikany a mate dost pracovnich sil. Vzdyt vam jich prijde z Anglie 20 000. To by se stavelo! Ale nevim, jestli by to nebyl rasizmus. Prace sice slechti cloveka, ale nejsem si jisty, ze prace udela z poloopice cloveka. Ale i cikan s IQ40 muze michat maltu a nosit cihly, za melodie praskani bicem.
A na to je opravdu potreba opustit EU. Tak delejte!!!!
Dobře se to píše, nejsou chlapi, jen růžoví šamponci. 30 let havlosvobody je kurwaznát.
Vypěstuji pole česneku a jednou mi to do rána někdo sklidí, když ho chytnu budu u soudu já. Koho by to bavilo? Stalo se to kámošovi. Kilo si koupím a yebu na takový stát, který je bezzubý, nesvéprávný a zalezlý v liberální americké řiti!
Gene, tobe se to hezky keca, ale co ma delat clovek zijici ve 2+1, kdyz nema sklep a nema velky mrazak. Ja si muzu koupit pul prasete a zpracovat a zmrazit ho, ale delej to v kuchyni o 3m².
A co zavarit? Vzdyt ja zil jeste v mensim. Vzdy se da. Staci prece koupit par kilo cerstveho masa a muzete vyrabet co chcete.
Gene, čerstvé je super, zavařené je jako šoustat z gumou.
Dědkové, to by bylo super, dát někde v létě sraz v nějakém kempu s chatičkama, ohněm, hospodou. Jeden takový znám, boží i pivo i kuchař, západní Čechy.
Kluci prijedte za mnou. Od leta by mi melo patrit par desitek ha v divocine. V kempu se clovek musi chovat slusne.
Gene, to by byla životní jízda, to bych bral, ale já nelétám, škoda. Ale myslím, že by to nebylo špatné. Ve které oblasti to máte? A máte tam chatu? Co medvědi?
Jeste nemam nic. Korona je svina. Ale pokud se podari severo-zapad. Je tam maly domek. Medveda jsem prozatim videl jen z auta.
Tak přijed ke mě na návštěvu a vezmi tu půlku sebou, mám tu soudek plzničky, dřeva plné štosy a tři dny nás neuvidí!!!
Tady to skáče, já nevím kdo komu píše.
Pájo, není konec sezony, ještě to po rouškovém šílenství snad napravíme.
Kdys byl u mě?
Tohle má být pro miliardu.
Yuri, globalisaci nezabranis. Zidi vas maji v rukou a ty se jim sekat nesmi. Vymysleli si na vas bic zvany Holokaust a tim vas mrskaji od rana do vecera, tak se pekne hrbte a kus!! Kam by to doslo, delat si kazdy co chce, bez zeptani vrchniho mufti v Basileji!
k tomu všemu stačí jediná věc-jít před rok 1990 a vrátit zpět k socialistickým a komunistickým ČSN,které václavové havel s klauzem s takovou pompou zrušili-soudruhy podezřívám s kde čeho,ale určitě ne z toho,že by jako potkany chtěli vytrávit vlastní národ tak jako to dělají naši demokraté a humanisti a jejich “přátelé a spojenci” z polska,USA a západní evropy
Proboha! Jen to ne … jen jeden druh gothaje? Či šunkového salámu? Tak to bylo se vším, teoreticky stejná norma, teoreticky bylo jedno co koupím. Ale i tak to bylo hnusné a šizené, všechno stejně.
Dnes máš deset gothajů, ale ani jeden není k žrádlu. Tak je to se vším. Všeho hodně, plné regály, ale sraček! A to jsem na komouše nadával, vůl. Dokážu ti, že 99% salámů je humus, i uherák je šizený, ale o to dražší! Kvantita neznamená kvalitu!
A za socíku to humus nebyl?!
Pamatuješ si na ten krám s dírami, co měli na každé prodejně, na prosvětlování = zachycování smradlavých vajec? Otáčel jsi piva? Čuchal k masu, jestli nesmrdí? Atd… Komouši nebyli schopni správně ošetřit ani tu distribuci. Proto takové bonbónky, kdy se chytala kočka za ocas, aby lidi nenakupovali “kvetoucí” potraviny.
Můj pes odmítá jakékoliv uzeniny,
Říká že solená soja není hodna jeho druhu.
Šizené nebylo nic , ty normy se dodržovaly , určitou dobu jsem dělal v potravinářském průmyslu , šidit se všechno začalo až po 89. , aby kapitalisti vydělali ! Kdyby se dnes potraviny dělaly podle původních ČSN tak se nedoplatíme !
Pepo, pravda. Dělal jsem vlašák jako tenkrát, ale sehnat ty suroviny už nejde, pouze se přibližující, retro v Makru. Ty hnusy co dnes vyrábí, to je rakovina!
Šidilo se naprosto všechno. Stačilo se rozhlédnout! Od připínáčků ze zbytečně měkkého kovu, přes automobily až po lokomotivy. Ale jenom jídlo bylo dokonalé … je ti jasné, jak jsi směšný? Jsi minimálně pomýlený. Ale spíš čistý lhář. Nejspíš komunista.
božíčku, další o pičák a znalec
Dovolí si psát příspěvky, aniž by vlastnil rudou knížku, že?!
Kdyby se dnes rozvážely potraviny tak, jak to určovali komouši, celá republika by kvetla celej rok, jako na MDŽ
českých potravin máte milí čecháčci tak málo, protože jste se konečně dočkali, po 70 letech závisti všechny sousedovy kozy konečně chcíply
V roce 1999 kdyz cechacsky Havlisti dorazili Slusovice na kolena, tak tam instalovali z Cech lihovou mafii,nebot jim nemci, uz nechteli z pohranicnich stanku kupovat levny chlast od Tamanu.Nemci na to prisli drive,ze stim levnym ceskym chlastem ve vietnamskych stancich neni neco v poradku, tak to cechacci poslali na Moravu.
Slušovice… To se to podnikalo, když pro ně platily úplně jiný pravidla, než pro ostatní JZD, že?!
Víte vůbec, co je to akcionářská struktura? V této zemi českým podnikatelům, spotřebitelům i velkým firmám nepatří vůbec nic. Vše co se zpracuje v potravinářském průmyslu patří zahraničním majitelům. Podle akciového podílu. Když Německý majitel firmy (jatka, prodejny, sklady—) sedí doma na zadku a ani neví kde Česko je a má 51% a víc akcií, tak to patří jemu a ne Česku. Děkujeme Václave Klausi a Václave Havle.
Budiž. A co jejich kundoš, proč se na něho zapomíná?
Zatím to vedou tak že to berou plnou parou na potravinové lístky /amerika vy blumy/ v rozvojovce a exekutistanu pokud nechtějí vyhubit tvořící hodnoty. Naprosté selhání zaměstnanců voličů kteří neznají své role a tančí tance svatých vítů kteří se zaměřili na vtíráky a podřízenost úžerům za to co spadne ze stolu žranice na exploatovaných, imbecily.
Česká potravina = levná?
Řeponi se vždy té světové ceně přizpůsobí. A s kvalitou to nemá nic společnýho. (V některých, málo případech ale jo.) Proč by lidi měli kupovat české potraviny, když jsou dražší, než dovozové a kvalitou jsou srovnatelné? Domácí zemědělci nejsou schopni přijít s vyšší kvalitou. (Něco jiného je proměnná kvalita, která je pochopitelně někdy i vyšší.) Nějaký značky, kterýma jsou některé potraviny oblepeny mají více společného s lobbistickými tlaky, jak s kvalitou.
Je to věc každého jedince, zda se nechá oblbnout lobbistickými spolky a nepodloženými kydy o kvalitě…
ty jsi viděl kvalitu potravin jen z ponorky(a to ti ještě žáby scaly na periskopy)…co víš o kvalitě potravin,o tom jak se měnila v průběhu čtyřiceti let????Byls někdy poblíž prvovýroby????
Vaše řešení – zastropování marží: Ještě se Vám vysmějí. Jaký strop navrhujete? “To je pořád moc, nám stačí 3%”.
A praxe? Někdo vyrobí, ale jediný komu to bude schopen prodat bude nově založená firma XX nebo YY. Žádný supermarket od něj nevykoupí. No a supermarkety již budou nakupovat od dodavatelů XX, YY nebo ZZ. A prodávat klidně s marží 1%. Supermarkety budou sice ztrárové (žádné daně státu, snižování platů zaměstnanců) ale zato dodavatelé (dceřiné firmy) XX – ZZ budou silně ziskové (a nejspíš budou sídlit v Lucembursku, kde budou platit i nízké daně).
Fakt toto chcete?
Tak ti zlí, zahraniční, za to mohou!
No jistěéé, domácí se jim nepřizpůsobují, néé…
Kterej blboun tomuto nesmyslu věří?
Nejsou zlí, jen budou dělat to, za co jsou placeni. Tedy produkovat maximální zisk pro své akcionáře.
Nesmysl je stanovovat jim marže, když se dají jednoduše obejít.