21.4.2014
Kategorie: Společnost

Proč Češi milují hnusné jídlo?

Sdílejte článek:

E-MAILEM 21|04|2014

Z televizní kuchařské šou v USA

Dobrý večer Ameriko! Jak se všichni máte? Já skvěle! Dnes si uvaříme krajovou specialitu z Evropy: Moravského vrabce. Budeme potřebovat tyto ingredience:

– Vepřovou plec, pokud chcete zdravější a levnější variantu, použijte vykostěné kuřecí stehno,

– cibuli,

– hlávkové zelí,

– pravý český knedlík, ten je těžko k sehnání, můžete nahradit třeba bagetou nakrájenou na kolečka…

Jsou to ti Američani ale hovada, co? Delikátní kuře se zelím a bagetkou prezentují jako Moravského vrabce.

 

 

Ale kdeže. O gurmánech za velkou louží si nedělám iluze. Jak bystřejší čtenáři určitě postřehli, šlo o fiktivní příklad. Takhle totiž vaříme zahraniční speciality u nás v České republice.

 

Úžasný byznysplán

 

Vezměte prasečí sračky a řepný cukr. Slisujte, zabalte jako čokoládu a nazvěte “Tmavá pochoutka”. Složení poctivě napište na obal. Navezte do marketů, označte jako “Akce”. Výdělek jistý.

 

Velké části našich spotřebitelů totiž záleží jen na 4 věcech: Ceně, konzistenci, barvě a obalu. Vypadá-li něco jako čokoláda, nezkoumají, zda je to čokoláda. Zaslepeni úsporou finančních prostředků berou plné vozíky.

 

 

Tupí čeští výrobci

 

Bohužel člověk, který vyžaduje alespoň elementární kvalitu, často nemá v běžné obchodní síti jinou volbu než koupit zahraniční výrobek. Několik příkladů:

 

– kečup bez zahušťovadel s přijatelným obsahem rajčat,

– paštika, která má alespoň tolik součástí živočišného původu, aby se člověku při čtení složení nezvedl kufr,

– grilovací klobásy z masa…

 

Pokud vidím srovnatelné produkty za dobrou cenu, vždycky se snažím vybírat dle země původu a upřednostnit ten od nás. Čeští výrobci mě ale nutí nakupovat od zahraniční konkurence. Netěší mě to, byl bych rád, kdyby mé peníze zůstaly doma.

 

 

Proč Češi milují hnusné jídlo

 

1) Češi žijí v přesvědčení, že jsou sociálně slabí. V rámci svých pracovních zkušeností jsem se opakovaně setkával s chudými lidmi. Garantuju Vám, že to nejsou skuhralové vykupující diskonty. Život je otázkou priorit. Kdybych do sebe cpal odpad, ušetřím cca 1 000,- Kč za měsíc. Každý rok bych si mohl koupit pár kousků značkového oblečení nebo zajet na skromnou zahraniční dovolenou. Za 20 let bych si našetřil na auto nižší střední třídy. Je to dostatečná odměna za takové strádání? Pro mě ne. Pro velkou část obyvatel ČR ano.

 

2) Komáři zvládli lidi nasytit. Jezdit jakýmkoli novým auťákem, koupit si zahraniční elektroniku (i shitovou), podívat se ven (kamkoli na západ), to bylo něco. Jídlo nemělo tuto exkluzivitu, alespoň nějaké bylo k dispozici pořád. Samozřejmě výběr pokulhával, školní jídelna mě děsí ve snech do dnešních dnů. Na druhou stranu se některé potraviny dělaly poctivěji.

 

3) Za komárů byla spousta věcí k mání pouze nárazově. Lidi proto měli tendenci, vyskytl-li se požadovaný výrobek, nakoupit obrovské množství bez nějakých větších úvah. Báli se, že to v budoucnu nebude. Z toho dle mého názoru plyne bezmyšlenkovité skupování všeho, co se tváří jako časově omezená nabídka.

 

4) Češi jsou mistři improvizace. Mají tendenci nedržet se osvědčených postupů, přidávat něco ze sebe. V případě mimořádné situace úžasná vlastnost. V běžném provozu cesta do průseru.

 

5) Češi rádi někoho přechytračí. “Ta Máňa je úplně blbá. Bere párky u řezníka. Já je kupuju v Lidlu za polovic.” S tím souvisí neschopnost uvědomit si, že stejně jako jsou propastné rozdíly ve kvalitě např. aut, jsou i propastné rozdíly v potravinách. Koupili byste káru, u které neznáte jméno a adresu výrobce? Ne. Ale dávat takto tajemné jídlo dětem, to jo.

 

Blýská se na lepší časy

 

Jsem optimistou. Lidé se pomalu učí rozlišovat, co je hnusné a co dobré. Čím dál častěji vidím v marketech nakupující, kteří pečlivě zkoumají složení toho, co budou jíst. Roste množství spotřebitelů vyhledávajících kvalitní produkty mimo obchodní řetězce. Snad se jejich počet zvýší natolik, že bude dobré jídlo za rozumnou cenu brzy dostupné pro všechny. A když píšu dostupné, myslím při ruce. Bez nutnosti absolvovat okružní jízdu po kraji.

 

Redakce
Sledujte PP

Redakce

Vážení čtenáři, chtěli bychom Vám všem poděkovat za finanční pomoc, kterou vyjadřujete podporu Pravému prostoru. Díky Vám tak můžeme stále nezávisle publikovat a pracovat na dalších vylepšeních. Níže uvedený graf představuje, kolika procenty nám Vaše příspěvky (dobrovolné předplatné) pomáhají na nutné měsíční náklady na provoz a zachování existence PP.

S úctou a pokorou děkujeme za jakýkoliv příspěvek, který nám společně pomůže PP dále rozvíjet. Můžete tak učinit platbou přes PayPal, poslat Bitcoiny na adresu: 35EWdJdRLGMzpydEDjuV7YRhNeCohkXhqH nebo příkazem na účet: 4221012329/0800
(Pro platby ze zahraničí: IBAN: CZ07 0800 0000 0042 2101 2329, BIC: GIBA CZ PX)

Pokud chcete podpořit PP a nechcete, abychom mezi dárci zveřejnili vaše jméno, stačí do zprávy pro příjemce uvést: Anonym.

***** Příspěvky čtenářů za měsíc září 2020: *****

František Šmíd 700,- Kč, ing. Jan Dvořák 400,- Kč, Roman Dubravský 500,- Kč, MUDr. Miroslav Kameníček 1000,- Kč, Petr Andres 500,- Kč, Martin Vojtíšek 200,- Kč, Iva Majerčíková 200,- Kč, Jan Procházka 500,- Kč, Petr Jan 300,- Kč, Roman Foff 500,- Kč, Jaroslav Rout 200,- Kč, Jiří Sieja 200,- Kč, Marek Janičko 250,- Kč, Jan Nedvěd 500,- Kč, Dagmar Karlíková 200,- Kč, Pavel Novák 200,- Kč, Miloš Kořínek 100,- Kč, Robert Schlesinger 100,- Kč, Miloslav Konopiský 200,- Kč, Jan Horáček 500,- Kč, Martin Štěpánek 400,- Kč, Martin Vavrinka 100,- Kč, Helena Novotná 300,- Kč, David Bezděk 250,- Kč, Jan Kupka 1000,- Kč, Jiří Obermaier 200,- Kč, Mirko Hampl 200,- Kč, MUDr. Iva Niemcová 100,- Kč, Jan Bezděk 500,- Kč, Květa Sekyrová 200,- Kč, Libor Heidler 200,- Kč, Ladislav Oudes 200,- Kč, Jiří Ovčáček 100,- Kč, Martin Vacek 250,- Kč, Stanislav Esner 500,- Kč, Vlastimil Běhan 100,- Kč, Pavel Janeček 500,- Kč, Ladislav Adamec 200,- Kč, Marin Svoboda 100,- Kč, Ladislav Oudes 500,- Kč, Miloslav Gajdušek 100,- Kč, Martin Reiser 200,- Kč, ing. Jiří Klumpar 100,- Kč, Ondřej Svatoň 50,- Kč, Bohuslav Maceška 50,- Kč, Milena Trulley 333,- Kč, Václav Tykvart 100,- Kč, Jiří Sika 238,54 Kč, Aleš Votruba 250,- Kč, ing. Lukáš Vašíček 200,- Kč, Zdeňka Jindrová 50,- Kč, Pavel Kosmata 200,- Kč, Roman Martinek 100,- Kč, Petr Hučín 50,- Kč

Celkem za měsíc: 15 171,54 Kč
Vybráno 43.34%
Chci vlastní ikonu u diskuzních příspěvku. Jak na to?

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

Podle českých zákonů jsme povinni na žádost orgánů činných v trestním řízení poskytnout veškeré informace o vás shromážděné systémem (IP adresa, pošta, vaše příspěvky atd.). ) Žádáme vás, abyste do diskuze na naší stránce nedávali komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některých trestných činů zmíněných v trestním právu. Zejména nezveřejňujte příspěvky rasistické, podněcující násilí nebo nenávist na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického nebo jiného smýšlení, národnostního nebo společenského původu, národnosti nebo etnické skupiny atd. Zjistěte více o povinnostech diskutéra v pravidlech našeho portálu, které je povinen prostudovat každý diskutér. Zveřejněním diskusního příspěvku potvrzujete, že jste studovali, pochopili pravidla a berete za svůj příspěvek plnou zodpovědnost.

Jak přidat ikonu Pravého Prostoru na plochu mobilu či tabletu? Návod ZDE.
Redakce
Sledujte PP
(Visited 172 times, 1 visits today)
Sdílejte článek:
Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (14 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
politicon.cz

Proč potřebuje Pravý prostor Vaši podporu? Více informací ZDE
Hello. Add your message here.