apartment-architecture-cabinets-chairs-373548
4.6.2020
Kategorie: Kultura a tipy

Mýty o skladování potravin aneb Vše do lednice neschováte

Sdílejte článek:

Myslíte si, že každému ovoci, zelenině, ale i dalším potravinám uděláte nejlépe, když je schováte do lednice? Opak je pravdou. Lednice jako univerzální moderní špajz pro potraviny je mýtus.

Teplota lednice se obvykle pohybuje od 2 °C do 8 °C (i když takto vysokou teplotu má nastavenou jen málokdo). Řadě potravin takto nízká teplota nesvědčí. Některé tam zas dáváme zcela zbytečně a ubíráme si tak prostor třeba pro skladování nedojedených zbytků z oběda. Někdy též lednici přeplňujeme. A ona pak nechladí správně.

Co nepatří do lednice?

Lednici nemají ráda rajčata. Máte pocit, že se prodávají jenom rajčata bez chuti? Pokud jste je dali do lednice, vina je na vaší straně. Kritizujete banány, že hned černají, nebo dokonce hnijí. Pokud je skladujete v lednici, není se čemu divit. Banán potřebuje pokojovou teplotu, a ještě nějakou tu speciální péči kolem. Milujete vychlazený meloun? Proč ne! Ale do lednice jej dejte vychladit jenom pár hodin před spotřebou. Rozhodně jej v ní dlouhodobě neskladujte. Snad jenom barbaři přijdou s nápadem skladovat v lednici cibuli, česnek nebo brambory.

TIP: Hledáte skutečně moderní chlazení s perfektním designem? Hitem jsou americké lednice. Jde o kombinované lednice, které nabízí vertikální rozdělení chladicího a mrazicího prostoru. Americká lednice obvykle nabízí i různé vychytávky. Třeba integrovaný výrobník ledu či ledové tříště.

Co ještě nám v lednici zabírá zbytečně prostor?

Různá ochucovadla, pálivé omáčky, hořčice – nic z toho po otevření nemusíte dávat do lednice. Nezkazí se, ani když je v běžném špajzu budete skladovat bez chlazení několik let. Pozor jen na ochucovadla bez konzervantů, může jít i o kečup. Ta se vám po otevření mimo lednici zkazí.

Pozor na oleje i pamlsky s tuky

Koupili jste si kvalitní olivový olej? V lednici se stane nepoužitelnou hustou hmotou. Ale ani různá ořechová másla, Nutella či jiné podobné dobroty nepatří do lednice. Ztuhnou a nedají se pak hned použít. Přitom mimo lednici se jim nic nestane.

Lepší mrazit než chladit

Lednice s mrazákem nabízí výhodu uskladnění některých potravin. Kombinovaná lednice, přesněji její mrazák, dokáže dlouhodobě uskladnit bylinky, ty na čaj i na kořenění jídel. Uchová čerstvými i ořechy, mandle či různá semínka (sezam, lněné semínko, tykvová semena). Bez mražení rychleji stárnou a napadají je moli. Z mrazničky se přitom dají použít ihned.

(PR)

Redakce
Sledujte PP

Redakce

Vážení čtenáři, chtěli bychom Vám všem poděkovat za finanční pomoc, kterou vyjadřujete podporu Pravému prostoru. Díky Vám tak můžeme stále nezávisle publikovat a pracovat na dalších vylepšeních. Níže uvedený graf představuje, kolika procenty nám Vaše příspěvky (dobrovolné předplatné) pomáhají na nutné měsíční náklady na provoz a zachování existence PP.

S úctou a pokorou děkujeme za jakýkoliv příspěvek, který nám společně pomůže PP dále rozvíjet. Můžete tak učinit platbou přes PayPal, poslat Bitcoin na adresu: 3HPkQ31E6U9Y9HhVSc1f2DXMkbmWq1ttJ5 nebo příkazem na účet: 4221012329/0800
(Pro platby ze zahraničí: IBAN: CZ07 0800 0000 0042 2101 2329, BIC: GIBA CZ PX), QR platby

Pokud chcete podpořit PP a nechcete, abychom mezi dárci zveřejnili vaše jméno, stačí do zprávy pro příjemce uvést: Anonym.

***** Příspěvky čtenářů za měsíc květen 2021: *****

Josef Budějovský 500,- Kč, Jiřina Kozáková 200,- Kč, ing. Jan Dvořák 500,- Kč, Jan Procházka 500,- Kč, Pavel Janeček 300,- Kč, Peter Keklak 100,- Kč, Ilja Baudyš 500,- Kč, Rene David 500,- Kč, Jaroslav Rout 200,- Kč, Miloslav Konopiský 100,- Kč, Dagmar Karlíková 200,- Kč, Jan Nedvěd 500,- Kč, ing. Jiří Babinský 500,- Kč, Věra Baarová 1000,- Kč, Matouš Gaudl 500,- Kč, Lubomír Vylíčil Phar. 5000,- Kč, Novákovi 500,- Kč, Marek Janičko 100,- Kč, Vlastimil Kadlec 2000,- Kč, Martin Vavrinka 50,- Kč, Michaela Wurmová 1000,- Kč, David Bezděk 250,- Kč, Iva Majerčíková 200,- Kč, Jiří Obermaier 200,- Kč, Karel Hojdar 150,- Kč, Jiří Dobruský 200,- Kč, MUDr. Ive Niemcová 100,- Kč, Ladislav Oudes 200,- Kč, Irena Kuželová 150,- Kč, ing. Stanislav Kužel 150,- Kč, Olga Petrová 300,- Kč, Karel Kubela 50,- Kč, Vlastimil Kornas 666,- Kč, Jan Petr 300,- Kč, Václav Tykvart 100,- Kč, Vlastimil Běhan 100,- Kč, Jiří Ovčáček 100,- Kč

Celkem za měsíc: 17 966,00 Kč
Vybráno 51.33%
Chci vlastní ikonu u diskuzních příspěvku. Jak na to?

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

Podle českých zákonů jsme povinni na žádost orgánů činných v trestním řízení poskytnout veškeré informace o vás shromážděné systémem (IP adresa, pošta, vaše příspěvky atd.). ) Žádáme vás, abyste do diskuze na naší stránce nedávali komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některých trestných činů zmíněných v trestním právu. Zejména nezveřejňujte příspěvky rasistické, podněcující násilí nebo nenávist na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického nebo jiného smýšlení, národnostního nebo společenského původu, národnosti nebo etnické skupiny atd. Zjistěte více o povinnostech diskutéra v pravidlech našeho portálu, které je povinen prostudovat každý diskutér. Zveřejněním diskusního příspěvku potvrzujete, že jste studovali, pochopili pravidla a berete za svůj příspěvek plnou zodpovědnost.

Jak přidat ikonu Pravého Prostoru na plochu mobilu či tabletu? Návod ZDE.
Redakce
Sledujte PP
(Visited 379 times, 1 visits today)
Sdílejte článek:
Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...