kapr
23.12.2016
Kategorie: Společnost

Kádě plné kaprů i pro naše vnuky

Loading...
Sdílejte článek:

PAVEL JURUTKA

Ono zabít kapra není úkol pro každého, paní Vandrovcová, to je jasný. Jsme už tak nějak od přírody každej jinej. Někdo může, někdo ne. Jenom jíst musíme všichni. Přikládám proto návod, jak kapra přichystat, aby to bylo perfektní.

I pro naše vnuky. Protože kapr je potravina. Nic víc. Vypěstovaná lidma za účelem potravy. Nemá duši, nemá plány. Asi jako pšenice nebo čočka. Je jedno jestli je to lysec nebo šupináč. I tak ho v průběhu přípravy zbavíme kůže.

Kdy začít?

Ideální čas k nákupu kapra je 2 dny před spotřebou, aktuálně tedy 2 dny před Štědrým dnem. Dá-li Pámbu, zůstane Štědrý den zachován i našim vnukům coby tradice po rodičích. Prostě tradice, a tradice jsou důležité, to mi věřte. Ty velké, obecné, i ty malé, co si děláme sami. O tom ale jindy. Takže 2 dny, ne 3, protože to byste ho museli ještě zamrazit, a ne 1, protože už není velký výběr a rybímu masu prospívají 2 dny v nálevu.

Macka nebo prcka?

Dámy asi mají jasno, ale v tomto případě skutečně platí: zlatá střední cesta. Doporučuji váhu (slovo hmotnost je hnusné) kolem 4 kg. Je to optimální z několika důvodů: kapr má dostatek masa a je i maličko tučnější, což není na škodu. Tuk je pro lidi dobrej (v zimě tím tuplem), i když vám pomýlení pojídači obilních klíčků budou tvrdit úplnej opak.

Co dělat, když už leží na kredenci?

Pracovní desku si vydlážděte novinama, kam oko dohlédne. Nebude to klouzat a pamatujte, bude stříkat krev. Doufejte, že ne ta vaše. Kapra položte na krájecí desku a ještě si připravte suchý hadr, ideální je stará utěrka nebo staré tričko. Takové to vaše kdysi oblíbené, co vám ta vaša vyřadila, páč už se na to nemohla dívat. A to bylo přitom úplně dobré tričko!

Rozdělení užitných částí

Pro náš případ předpokládáme, že je kapr po smrti a taky že kapra připravuje chlap. Přijde mi to, že tak to má být. Cokoliv s ním uděláme, už ho nebude bolet. Vykuchejte ho. Je to jednoduché, to tu teď nebudeme rozebírat. Jen jikry nebo mlíčí uchovejte do polívky.

Opravdu ostrým nožem a sekyrkou odstraníme hlavu pomalým řezem a to včetně prsních ploutví. Hlava je pak ideální na rybí polívku (u nás se říká polívka, nebo taky slípka, mlíko a tak podobně) a to celá. Takže ji důkladně umyjete, vyčistíte žábry (propláchnete) a dáte do mísy bokem. Sekyrkou odstraníme ocas. Nožem odřízneme ostatní ploutve včetně hřbetní a tohle všechno vyhodíme. Buďte při tom opatrní, tyhle části kladou odpor a je dobré si pomoct nůžkami na drůbež. Mě se osvědčily i klasické kleště na drát. Chlapi vědí, aspoň ti z dřívějších vrhů.

Kůže

A tohle už je vyšší dívčí! Ostrý nůž, hadru a trpělivost. Od přední strany u páteře nařízněte pod kůží na placato tak, abyste ji dokázali tou suchou hadrou chytit a pomalu kůži stahovat. Nespěchat, hrozně to klouže, takže tu hadru (u nás je hadra, nevím proč, ženského rodu) musíte občas posouvat a nožem si pomoct, pokud ke kůži přilne maso. Když to zvládnete, jde to už pak dobře a kůži stáhnete vcelku. Totéž na druhé straně.

Vykostění

Postupně pomalými řezy podél páteře oddělte maso od kostí a páteř i s žeberními kostmi dejte bokem. To vše je pochopitelně i s trochou masa, takže tyto části nevyhazujte, opět dobře očistěte a dejte k hlavě. Není nad to, když do rybí polívky přidáme i kousky masa, to je nakonec asi jasné.

Porcování

A teď máme k dispozici dva pláty rybího masa zbavené kůže, ploutví a kostí. Teď už nakrájejte porce podle vlastního uvážení, doporučuji ovšem spíš menší, lépe a rychleji se usmaží. Očistit, osušit, opepřit černým pepřem a zasypat sušeným česnekem. To vše dát do mísy a zalít mlíkem, aby to plavalo. Mísu zabalte do potravinové fólie a dejte do ledničky. Sáček s věcma na polívku taky, díky kostem, kouskům masa a mlíčí je toho tak akorát.

Finále

O rybí polívce až jindy.

Porce kapra osušte, dobře osolte a doporučuji přidat bílý pepř a maličko kmínu. Trojobal tady v Rakousku-Uhersku už děláme třista let, tak to určitě zvládnete. Garantuji vám jemnou mírně pikantní chuť bez nechtěné rybiny. A protože porce jsou menší, dejte si na talíř klidně dvě, nebo i tři. Jsou Vánoce.

Tak děcka, dobrou chuť a ať žijí tradice!

To vše nejen jako rokama ověřený návod, ale i v reakci na pomatený článek aktivistky a údajné socioložky Vandrovcové o tom, jak naši vnukové už nebudou znát kádě plné kaprů. Já doufám že budou a udělám pro to maximum. Váš lovec-sběrač.

bloger_3
Redakce
Sledujte PP

Redakce

Vážení čtenáři, chtěli bychom Vám všem poděkovat za finanční pomoc, kterou vyjadřujete podporu Pravému prostoru. Díky Vám tak můžeme stále nezávisle publikovat a pracovat na dalších vylepšeních. Níže uvedený graf představuje, kolika procenty nám Vaše příspěvky (dobrovolné předplatné) pomáhají na nutné měsíční náklady na provoz a zachování existence PP.

S úctou a pokorou děkujeme za jakýkoliv příspěvek, který nám společně pomůže PP dále rozvíjet. Můžete tak učinit platbou přes PayPal, poslat Bitcoiny na adresu: 35EWdJdRLGMzpydEDjuV7YRhNeCohkXhqH nebo příkazem na účet: 4221012329/0800
(Pro platby ze zahraničí: IBAN: CZ07 0800 0000 0042 2101 2329, BIC: GIBA CZ PX)

***** Příspěvky čtenářů za měsíc listopad 2019: *****

Jan Procházka 500,- Kč, Jakub Malinovský 36,- Kč, Eduard Ezer 1000,- Kč, ing. Jan Dvořák 400,- Kč, Vladislav Vydra 100,- Kč, Václav Červinka 200,- Kč, František Šmíd 600,- Kč, Jan Bezděk 1000,- Kč, Ilja Baudyš 1000,- Kč, Roman Foff 500,- Kč, Martin Vojtíšek 200,- Kč, Jiří Sieja 200,- Kč, Pavel Šána 107,- Kč, Iva Majerčíková 200,- Kč, Robert Schlesinger 100,- Kč, Roman Dejmal 200,- Kč, Yvona Škurková 200,- Kč, Jiří Obermaier 200,- Kč, Marek Janičko 200,- Kč, Libor Heidler 200,- Kč, David Bezděk 250,- Kč

Celkem za měsíc: 7 393,00 Kč
Vybráno 21.12%
Chci vlastní ikonu u diskuzních příspěvku. Jak na to?
Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Jak přidat ikonu Pravého Prostoru na plochu mobilu či tabletu? Návod ZDE.

Po blokaci Pravého prostoru můžete sledovat novou stránku PP na facebooku.
Redakce
Sledujte PP
(Visited 29 times, 1 visits today)
Sdílejte článek:
Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Loading...
loading...
politicon-eshop voxpopuliblog
44 komentářů
Proč potřebuje Pravý prostor Vaši podporu? Více informací ZDE
Hello. Add your message here.