
Gastropanika aneb Covid-19 má i neviditelné oběti
SYLVIA SUTO
Ještě před týdnem jsem dělala pohovory na plac s číšníky a brigádníky a nyní mi nějak dochází všechna slova, když jim mám napsat nebo zavolat, aby tento týden nechodili. Rozvrh na příští týden bude asi jednoduchý. Budu pinglovat já. Zvažujeme zkrácení otevírací doby a zavedeme asi večeře s povinnou rezervací. Jinak necháme večer zavřeno. Pro prázdné židle a stoly se mi nevyplatí ani zapnout osvětlení. Jak to udělat, abychom i zůstali otevření a nějak nad vodou, nemuseli propouštět, ale ani se neúnosně nemuseli opět zadlužit, teprve v momentu, kdy ten celý business začal vypadat trochu slibně a majitel splatil téměř všechny své půjčky od přátel a známých?
Sedím v úplně prázdné restauraci. Přišli tři kurýři rozvozových služeb, jinak pouze dva hosté. V sobotu, kdy jsme zde mívali dva číšníky a tři kuchaře a téměř se nestalo, že by zde neseděl aspoň jeden stolek, telefon pořád vyzváněl a v rezervační knize pomalu nebylo místo. Vše špatné je k něčemu dobré, tak si říkám, že mám aspoň konečně čas vybrat ty nejkrásnější fotky a udělat novou reklamní kampaň. Z obrazovky na mě září barvy a tvary jídla, které téměř voní i z obrazovky, rautový stůl se prohýbá pod plnými mísami, zkouším ještě nějaké detaily a filtry a smolím lákavý text o jedinečných specialitách. Ale možná bych ho měla formulovat úplně jinak. “Přijďte k nám na jídlo, nemusíte se vůbec bát nějaké nákazy, zde budete úplně sami! A dezinfekci děláme pořádně! A nosíme rukavice… ” přiznám se, roušky ještě ne, ale třeba budeme! Lidi, řekněte nám, budete k nám chodit, pokud budeme zde všichni zaměstnanci restaurace nosti i roušku? Pomůže to? Vrátíte se k nám? Máme pro vás nechat otevřeno, nebo to máme definitivně zabalit? No jo, já vlastně zapomněla, vy jste si nakoupili tuny jídla domů, tak se to musí sníst, aby se to nezkazilo.
Večer jsme tedy zavřeli a šli na panáka do centra. Trochu se uvolnit, zapomenout, ale i sondovat, jak na tom jsou jinde. Sdílí naše obavy, nebo je to celé jenom kvůli našemu jménu a etnické příslušnosti? Je to pouze gastroxenofobie, nebo všeobjímající a všezasahující gastropanika? Nakonec náš podnik navštěvovali turisté minimálně, většina zákazníků byli Češi a zde žijící cizinci.
V sobotu večer byl Václavák i Staromák téměř vylidněný. Člověk kolem sebe slyšel buď ticho, nebo téměř výlučně dva jazyky: angličtinu s ostrovními přízvuky amplifikovanou alkoholem a ruštinu. Jednou jsem natrefila na skupinku Francouzů a jednou ke mě dolehla španělština. Restaurace byly poloprázdné, a to bez ohledu na jejich státní, etnickou a gastronomickou příslušnost. Trochu mě to uklidnilo, krize asi postihne všechny stejným metrem.
Zakotvíme u baru našeho známého, kde si vzájemně vyléváme srdce a vyměňujeme jobovky. “Známá pracuje v italské restauraci v centru… v úterý neprodali ani jednu pizzu!” “Tady kolegyně brigáduje v Hiltonu, zrušili jim 60% rezervaci!”. Nádilka koktejlů a panáků, kterými se snažím hasit jiskřičku pochybnosti velikosti australských lesních požárů na chvíli pomohla a po cestě na toalety můj pohled zachytí retro plechovou tabulku na zdi: “When flying through hell, keep moving” (Když letíte peklem, nezastavujte.)
Vláda prý už navrhuje podpůrné balíčky pro firmy zasažené důsledky epidemie. Nějaká dotace nebo úvěr se aspoň pro část z nich najde. Pochybuju však, že bude někoho zajímat malá exotická restaurace nějakého cizince, který ve většině bankovních institucí ani nemůže mít běžný účet kvůli zemi svého původu.
Až budou sčítat oběti koronaviru, ať nezapomenou přidat všechny zkrachovalé restaurace, jejich propuštěný personál a zadlužené majitele. Cynikové možná řeknou “Tož, riziko podnikání.”, jenom do chvíle, kdy se třeba oni nebo jejich rodinní příslušníci stanou nadbytečnými.
Možná to nakonec nebude až tak tragické. Ale v nabídce dodavatelů ještě nenacházím křišťálovou kouli, která by nám to předpověděla. Cítím se jako na počátku tunelu. Temné chodby, na jejíž konci zatím žádné světélko nespatřuji.
A na tunelech není nejvíce děsivá jejich temnota. Je to jejich neznámá délka.
Redakce
S úctou a pokorou děkujeme za jakýkoliv příspěvek, který nám společně pomůže PP dále rozvíjet. Můžete tak učinit platbou přes PayPal, poslat Bitcoin na adresu: 3HPkQ31E6U9Y9HhVSc1f2DXMkbmWq1ttJ5 nebo příkazem na účet: 4221012329/0800
(Pro platby ze zahraničí: IBAN: CZ07 0800 0000 0042 2101 2329, BIC: GIBA CZ PX)
Pokud chcete podpořit PP a nechcete, abychom mezi dárci zveřejnili vaše jméno, stačí do zprávy pro příjemce uvést: Anonym.
***** Příspěvky čtenářů za měsíc leden 2021: *****
Blahomír Skoupý 500,- Kč, Roman Dubravský 500,- Kč, ing. Jan Dvořák 400,- Kč, Jan Nedvěd 500,- Kč, Dana Staňková 200,- Kč, Jan Procházka 500,- Kč, Roman Foff 500,- Kč, Iva Majerčíková 200,- Kč, Jaroslav Rout 200,- Kč, ing. Tomáš Šimčík 300,- Kč, Jiřina Gyárfásová 1000,- Kč, Miloslav Konopiský 100,- Kč, Martin Vojtíšek 200,- Kč, Dagmar Karlíková 200,- Kč, Jiří Dobruský 200,- Kč, Miroslav Červenka 300,- Kč, Ladislav Adamec 200,- Kč, Václav Žižka 500,- Kč, Jiří Obermaier 200,- Kč, Ivanka Trávníčková 400,- Kč, Martin Vavrinka 100,- Kč, Helena Novotná 300,- Kč, David Bezděk 250,- Kč, Ilja Baudyš 500,- Kč, Miloš Kořínek 100,- Kč, Jan a Gabriela Horáčkovi 500,- Kč, MUDr. Iva Niemcová 100,- Kč, Marek Janicko 200,- Kč, Pavel Janeček 500,- Kč, Ladislav Oudes 200,- Kč, Anonym 100,- Kč, Karel Kubela 50,- Kč, Jiří Ovčáček 100,- Kč, Olga Petrová 300,- Kč, Martin Vacek 250,- Kč, Anonym 100,- Kč, Vlastimil Běhan 100,- Kč, Václav Tykvart 100,- Kč, Jan Petr 500,- Kč, Zuzana Karlová 300,- Kč, Arpád Krausz 250,- Kč, Bohuslav Maceška 100,- Kč, Anonym poštou 500,- Kč, Martin Svoboda 100,- Kč, Pavel Kosmata 200,- Kč, ing. Jiří Klumpar 100,- Kč, Milena Trulley 333,- Kč
Celkem za měsíc: 13 333,00 Kč
Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Podle českých zákonů jsme povinni na žádost orgánů činných v trestním řízení poskytnout veškeré informace o vás shromážděné systémem (IP adresa, pošta, vaše příspěvky atd.). ) Žádáme vás, abyste do diskuze na naší stránce nedávali komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některých trestných činů zmíněných v trestním právu. Zejména nezveřejňujte příspěvky rasistické, podněcující násilí nebo nenávist na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického nebo jiného smýšlení, národnostního nebo společenského původu, národnosti nebo etnické skupiny atd. Zjistěte více o povinnostech diskutéra v pravidlech našeho portálu, které je povinen prostudovat každý diskutér. Zveřejněním diskusního příspěvku potvrzujete, že jste studovali, pochopili pravidla a berete za svůj příspěvek plnou zodpovědnost.
Jak přidat ikonu Pravého Prostoru na plochu mobilu či tabletu? Návod ZDE.
Latest posts by Redakce (see all)
- Vše zlé se vrací! - 22.1.2021
- Všichni jsme si rovni, ale někteří z nás si jsou rovnější - 22.1.2021
- Vakcinační šlendrián se snad bude řešit - 22.1.2021
Copak gastronomické subjekty, ale co bordely, ty jsou úplně asi down, jen poslanecký bordel se Senátem funguje. Chtělo by to, aby jim tam někdo nakažený zašel trochu nakašlat! Pokud to chytnu, tak se obětuji a vykonán tuto vznešenou a společensky potřebnou činnost!
V naší ulici je bordel a proudí to tam virus nevirus. A hlavně ti cizinci s ostrovní angličtinou s alkoholickým přízvukem.
Celkem rychle se ukazuje skutečný účel koronaviru. Humbuk kolem něho, neodpovídající jeho skutečnému významu, způsobuje paniku, uměle nafukovanou hodinovým hlášením v médiích. Nesmí se do školy, ale smí se do supermarketu. Selským rozumem lze rozklíčovat, že tady něco nesedí. Je známo, že světová, předlužená ekonomika je zralá ke zhroucení. A právě probíhá její řízený odstřel.
Žeby COVID byl onim spouštěčem, ktery ma za ukol spustit ekonomickou “perestrojku” (namisto černeho patku NY burze COVID) se zbidačenim proletařu a slastnym extremnim zbohatnutim řidicich ekonomickych jelit a možna i ojroevropskou valčičkou? A samozřejmě tež demokradicky žadane utuženi obojku, zakaz veřejneho shromažďovani a veřejnych akci, nasazeni cenzorskeho nahubku a zavedeni demokradickeho fašizmu? Kdovi kaj se to cele nakonec dostane?!
Spolu s řízeným hroucením trhu s ropou jde o počátek skutečné války…dle ruských odborníků, je při vší “bídě” na tom Rusko relativně nejlépe.Následkem sankcí se naučili ukroutit z hovna bič, kteroužto dovednost v souvislosti s ropou nedokážou američané se svým břidličákem, ani saudové s ekonomikou nastavenou na 80$ za barel..Čína je údajně schopna restartu na základě vnitřní spotřeby….
No a nejlépe na tom bude Česko. Nemusí se o nic starat, bídu jim dodají pracovití němci…
“No jo, já vlastně zapomněla, vy jste si nakoupili tuny jídla domů, tak se to musí sníst, aby se to nezkazilo.”
Je autorka tak blba, nebo je to umyslna demagogie? To, ze lide nechodi do restauraci je dusledek stejne jako to nakupovani jidla. Nikoliv ze lide nechodi do restauraci, aby se jim nezkazilo nakoupene jidlo.
Ten clanek ma v sobe nejake myslenky, ale silne mi na nem vadi jeho pachut, ktera kritizuje racionalni chovani druhych ze sobeckych duvodu autorky a presouvani viny na nevinne.
Je si autorka vedoma inkubacni doby v desitkach dnu? Je si autorka vedoma, ze nejde pouze o riziko prenosu nemoci ze zamestanace restaurace na hosta, ale take o riziko prenosu nemoci z hosta na hosta?
Autorka ma podobny pristup, jako kdyby majitel restaurace v Pripjati den po havarii Cernobylu vycital lidem, proc mu nedaji vydelat a nechodi do jeho restaurace. V tomto hypotetickem pripade by opet nebyla vina na obycejnych lidech.
Jestli chce autorka nekoho vinit, v zadnem pripade by to nemeli byt obycejni lide, ale narodni a nadnarodni organizace a jejich zastupci. Stat, ktery nebyl dostatecne dusledny v opatrenich, svetovou zdravotnickou organizaci, ktera bagatelizovala situaci atd.
Vycitat lidem sebezachovne jednani je velmi pokrytecke a toto smysleni autorky subjektivne odsuzuji. Jestli se pak autorka bude citit lepe, muze si treba namlouvat, ze vsichni cesi se proti ni rasisticky spiknuli, ale hledani zastupnych duvodu ze sve podstaty jen pokrivuje pohled na problem a neprispiva k jeho reseni.
ty jsi asi svobodny duch agrofertu?
autorka se seznámila s realitou vlády lůzy a její zločinecké politiky , konečně dalo by se říci začnou ignoranti narážet do zdí
Na zaklade ceho jste si, prosim vas, vymyslel spojitost mezi mnou a Agrofertem? Nejen ze jsem Agrofert ve svem prispevku neobhajoval, ja ho ani nijak nezminil, dokonce jsem ani nijak nezminil jakekoliv zastupce Agrofertu.
Jste si jisty, ze je vase mysleni oprostene od manipulativnich technik?
Gogo gokoti.
Ze studnice černého humoru: už víte na co jsou dobrá kondominia?
https://www.youtube.com/watch?v=42Sn0wRe-UA
https://www.youtube.com/watch?v=rF9HlRGc2R8
Holt pandemie si nevybira, pani restauraterko,
Dotkne se vašeho podnikani stejně jak podnikani kohokoliv jineho – třeba Honzika Hrušinskeho.
Jenže ono je podnikání a “podnikání”.
Paní restauratérka přijde o kšeft a pokud má nějaké úvěry, bude to dost problém.
Pan Hrušínsky, pseudopodnikatel, jede na dotace a dary mecenášů. Tržby za vstupenek mu mohou být (částečně) ukradené a můžou si to svoje dívadlo hrát třeba pro sebe.
Divadlo je od slova divit se. Někdy ani žasnout nestačím
Dívadlo je od slova dívat se…
Ale pro zatuchlýho komouše je to jedno, hlavně aby všichni zkrachovali, pak už bude dobře!
Sudruhu Dandiku,
neblabolej nesmysle. Když je pandemie anebo krize, tak si nevybira. Kosi proletaře, duchodce, podnikatele i podvodnikatele. A ekonomicka krize zrovinka tak – kromě řidicich oligarchickych struktur v KAPITALIZMU, kteři ji citlivě v pravou chvilku spusti, řidi jeji pruběh, moderuji ze zakulisi a natherně na ni bohatnou.
Před chvílí jsem na “Super” v Seznamu četl nářky komediantů nad tím, že jsou zavřená divadla a že nebudou mít co žrát. Tak si říkám, konečně na ně došlo. Měli by se rozjet po republice a konečně ukázat, že jsou opravdoví herci a ne jen ubozí šmíráci z “práglovských díívadel”……Někdy před půl rokem na Internetu běžely záběry z díívadla Hrušínského Jezerky. Něco tak děsivě odporného jsem v životě neviděl, na to snad museli chodit naprostí úchylové si zamasturbovat.
Pokud je to umělý rozklad světa, tak mě těší že se zastaví i práce dělnictva a nikdo jim nevyrobí žrádlo, nedoveze žrádlo a můžou se nažrat konzerv a bankovek idioti. I konzervy dojdou, co budou zbohatlíci žrát pak? Svezou se v tom s námi? Chvíli to potrvá, ale i oni rádi žerou v restauracích, v hotelích atd. Služby nebudou a najednou ti snobové zjistí, že uvařit čaj je nejtěžší činnost na světě. A to je dobré při tom oblbování!
Bohužel, vydrží o noc déle..
Čím větší ksindl, tím má tužší kořínek. Je to názorně vidět i v přírodě. Uříznete smrk a je po něm. Uříznete bezinku a na pařezu vyrostou čtyři nové…
Oprava : O Moc déle
To je pravda, můj kámoš umírá v komatu-nejhodnější člověk mého života, ale nejhorší svině co znám, ty ještě ani zub nebolel.
Hloupost ! Ti bohatí si mohou dovolit odjet do míst, kde ten virus ještě neřádí a kde je všeho dostatek.
ta dáma je buď blbá nebo navedená, je zcela logické, že z obavy před nákazou nebudeme vymetat restaurace, kde po sobě lidi prskají bacily a na záchodě je zřejmě hygiena jak v prasečáku, což u pražských restaurací není nic vzácného že se na úklidu šetří a hajzlíky mejou jednou týdně a ještě bídně, ta dáma má IQ stejné jako Hrůůša hrušínský. pandemie si nevybírá, je to tak a na podnikání nějaké hospodské se neohlíží
Z textu jsem pochopil, že ta italská putyka je někde v centru Práglu. Jó, zvykli si na vysoké zisky z předraženého meníčka a mysleli si, že to tak bude navěky. Člověk míní a život (Covid) mění.