CO2
8.3.2020
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Díky CO2 máme pořád ještě co jíst, ale pozor na ekošílence

Sdílejte článek:

PAVEL DUDR

DUDRTéměř všechny  bílkoviny, cukry i tuky, které denně jíme, pocházejí z CO2. V  atmosféře je ho sice velmi málo, necelé 0,04 % (400 ppm), ale zelené rostliny ho dokáží získat a využít. Výjimkou jsou houby, u kterých neprobíhá fotosyntéza a mohou růst i potmě. Maso pak máme hlavně z dobytka, který se také živí převážně rostlinnými produkty. A kapři se krmí pšenicí.

Pro klimatické záškoláky můžeme připomenout rovnici fotosyntézy, protože ji asi neznají:

6 CO2 + 6 H2O + Energie = C6H12O6 + 6 O2

Ta nám také říká, že fotosyntéza ochlazuje ovzduší, protože spotřebovává sluneční energii.

Fotosyntéza potřebuje ovšem také vodu, ale rušením uhelných elektráren ji rozhodně nezískáme. To ví snad každý, kromě univerzitních profesorů a akademiků, protože ti hlavně podporují toto ekošílenství, které nás má stát 675 miliard Kč (5).

Nyní si porovnejme dva grafy. Ten první ukazuje, jak u nás vzrostly výnosy zemědělských plodin za uplynulých 100 let, od r. 1920.

Vynosyzemplodin
Tabulka ukazuje, kolikrát se zvýšily výnosy mezi lety 1924 – 1928 a 2013 – 2017 v tunách na hektar.

Výnosy v letech 1924 – 1928 2013 – 2017 Násobek
Pšenice 1,9 6 3,2 x
Řepka 1,4 3,5 2,5 x
Kukuřice 2 7,3 3,6 x
Cukrovka 26 65 2,5 x
Průměr     2,95 x

 

Nebudeme zde rozepisovat všechny příčiny, které způsobily tak velký nárůst výnosů, ale zmíníme se pouze o jedné, která se takticky zamlčuje.

Následující graf ukazuje nárůst koncentrace CO2 v atmosféře v letech 1880 až 2008. V letech, které nás zajímají, 1920 až 2008 je zde nárůst z 302 na 384 ppm, což je zvýšení o 27 %.

KoncentraceCO2

Stoupající tendence obou grafů však není náhodná. Je známo, že zvýšená koncentrace CO2 zvyšuje výnosy, a to se dnes používá zejména při pěstování zeleniny, lze citovat:

„ CO2 je potrubím veden do  skleníků, kde je pěstována zelenina. Díky nastavenému dávkování oxidu uhličitého dochází k zvýšení výnosů pěstovaných plodin až o 20 %.“(3)
Nebo: „Účinnost fotosyntézy je závislá především na slunečním záření, teplotě, vlhkosti a na koncentraci oxidu uhličitého. …
– Oxid uhličitý má vliv na rychlost růstu a produkci. V běžných podmínkách fotosyntéza nejrychleji probíhá při koncentracích vyšších než přibližně 0,1 %. V současné atmosféře je koncentrace CO2 přibližně 0,03 %, takže pro mnohé rostliny je jeho nedostatek limitujícím faktorem…
V umělých podmínkách, například v již zmíněných sklenících, lze řízeným zvyšováním koncentrace oxidu uhličitého produkci fotosyntézy podstatně zvýšit….

Obvyklý obsah oxidu uhličitého ve vzduchu, který dýcháme, je 340 ppm, pokud však bude tento obsah klesat, bude se také zpomalovat růst rostlin. Dosáhnou-li hodnoty oxidu uhličitého 100 ppm, může se růst dokonce zastavit. Naopak se stoupajícím obsahem se intenzita fotosyntézy může významně urychlit. Zvýšená koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře skleníku stimuluje proces fotosyntézy a zlepšuje asimilaci výživných prvků rostlin, což se projeví na rychlosti růstu, zvětšení úrody i zvýšením hmotnosti plodů.“ (4)

Zelenina však obsahuje podstatně méně bílkovin než obilí, které tedy potřebuje fotosyntézu rozhodně více.

Některá hnojiva také obsahují uhlík: močovina a dusíkaté vápno, které se ovšem po aplikaci rozkládají na amoniak, CO2 a vodu.

Z toho nakonec vyplývá, že na tak obrovském nárůstu výnosů za uplynulých 100 let se rozhodně podílí i zvýšení koncentrace CO2 v ovzduší. Fotosyntézu nelze ničím nahradit.

Ještě zbývá otázka, nakolik souvisí lidmi vyprodukovaný CO2 s globálním oteplováním. Již minule (5) jsme zde ukázali, že nesouvisí, ale příště to prokážeme ještě lépe.

Potom nezbude než konstatovat, že ti, kteří bojují za snižování emisí CO2, které má obnášet několik biliónů EUR, připravují pro lidstvo hladomor, války a genocidium.

Prameny:

(1) https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2019/cislo-4/prehlizena-promena-zemedelstvi.html
(2) https://magazin.gnosis.cz/koncentrace-sklenikovych-plynu/
(3) https://cs.wikipedia.org/wiki/Oxid_uhli%C4%8Dit%C3%BD
(4) https://www.messer.cz/documents/20591/2701931/RE4+Pokorna+oprava+2.pdf/dc38626e-30bb-ad14-4074-fcb42789d700
(5) https://pravyprostor.cz/zastaveni-globalniho-oteplovani-podvod-za-675-miliard-kc/?fbclid=IwAR1tu9NoePu8VAIH7OJnX3jKTN1dL77h74IiAq7TBgiPr9IR7qi8PrgDOTc
 

Redakce
Sledujte PP

Redakce

Vážení čtenáři, chtěli bychom Vám všem poděkovat za finanční pomoc, kterou vyjadřujete podporu Pravému prostoru. Díky Vám tak můžeme stále nezávisle publikovat a pracovat na dalších vylepšeních. Níže uvedený graf představuje, kolika procenty nám Vaše příspěvky (dobrovolné předplatné) pomáhají na nutné měsíční náklady na provoz a zachování existence PP.

S úctou a pokorou děkujeme za jakýkoliv příspěvek, který nám společně pomůže PP dále rozvíjet. Můžete tak učinit platbou přes PayPal, poslat Bitcoiny na adresu: 35EWdJdRLGMzpydEDjuV7YRhNeCohkXhqH nebo příkazem na účet: 4221012329/0800
(Pro platby ze zahraničí: IBAN: CZ07 0800 0000 0042 2101 2329, BIC: GIBA CZ PX)

***** Příspěvky čtenářů za měsíc duben 2020: *****

ing. Jan Dvořák 400,- Kč, Jakub Malinovský 36,- Kč, Václav Červinka 200,- Kč, Hana Rohlíčková 200,- Kč, Vladislav Vydra 100,- Kč, František Šmíd 600,- Kč, Petr Andres 500,- Kč, Jaroslava Kováříková 100,- Kč, Václav Tykvart 200,- Kč, Zdeněk Palička 500,- Kč, Ladislav Adamec 100,- Kč, Jiří Sieja 200,- Kč, Dagmar Karlíková 200,- Kč, Roman Dubravský 500,- Kč, Jan Procházka 500,- Kč, Iva Majerčíková 200,- Kč, Martin Vojtíšek 200,- Kč, Roman Foff 500,- Kč, Petr Zavadil 200,- Kč, Jan Nedvěd 500,- Kč, Libuše Urubková 400,- Kč

Celkem za měsíc: 6 336,00 Kč
Vybráno 18.10%
Chci vlastní ikonu u diskuzních příspěvku. Jak na to?
Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Jak přidat ikonu Pravého Prostoru na plochu mobilu či tabletu? Návod ZDE.

Po blokaci Pravého prostoru můžete sledovat novou stránku PP na facebooku.
Redakce
Sledujte PP
(Visited 1 280 times, 4 visits today)
Sdílejte článek:
Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (17 votes, average: 4,71 out of 5)
Loading...
loading...
28 komentářů

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye: 
:good: 
:negative: 
:scratch: 
:wacko: 
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose: 
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail: 
:-( 
:unsure: 
;-) 
 
Proč potřebuje Pravý prostor Vaši podporu? Více informací ZDE
Hello. Add your message here.