newsroomct24
9.12.2018
Kategorie: Společnost

ČT: “Bojovníci proti fake news” v pořadu Newsroom sami šíří fake news

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (30 votes, average: 5,00 out of 5)
Sdílejte článek:

TOMÁŠ VYORAL

Matematický axiom je tvrzení, které se předem pokládá za platné a nedokazuje se. Myslím, že v praxi ani dokázat nejde. Je to v zásadě jako s objektivitou a vyvážeností ČT. Ty jsou mnohými brány právě jako takový axiom a v případě, že mají sami redaktoři, šéfredaktoři a editoři v praxi jeho platnost potvrdit, spíše selhávají. A máme tu další dvě řízení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání s naším etalonem objektivity a pravdy.

Jedná se zatím o zahájení řízení. Takových bylo a bude jak u ČT, tak u jiných televizí nespočet a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na nich nakonec nemusí shledat nic závažného. Nicméně vzhledem k neustálému ohánění se objektivitou, vyvážeností, vzhledem ke snaze uvádět pravdu na tu pravou proEUnijní míru a ostrakizování všech, kteří referují mimo jedinou správnou pravdu, je dobré vědět, jak referuje etalon objektivity.

Navíc se jedná o možné pochybení ve dvou z mého pohledu nejpikantnějších pořadů: Reportéry ČT a Newsroom ČT24. A taky si na závěr dovolím připomenout některé další lapsusy z dílny veřejnoprávní televize.

Reportéři ČT vypustili část sdělení a uvedli nepravdivé tvrzení

U Reportérů ČT jde aktuálně o reportáž S ortelem v zádech, v níž uvedli „jednak nepřesnou informaci, že Renata Vesecká redakci České televize sdělila, že se ‚nebude vyjadřovat‘ (k případu soudního sporu s Ing. Alenou Vitáskovou), když ve skutečnosti uvedla, že se ‚nebude blíže vyjadřovat‘ nad rámec toho, co již sdělila v dopise, kterým zodpovídala otázky redaktorů České televize, a dále v reportáži zaznělo nepravdivé tvrzení, že tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká ‚vyšetřování (korupční kauzy Jiřího Čunka) odebrala státnímu zástupci a předala jinému‘, když ve skutečnosti tím, kdo o odebrání a předání věci rozhodl, nebyla Renata Vesecká, ale jiný státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství,“ píše se v tiskové zprávě RRTV. „Tím se provozovatel mohl dopustit porušení povinnosti zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti.“

Newsroom ČT24 a nemilovaný Petr Štěpánek

U jednoho z dílů Newsroomu ČT24 zase „moderátorka tematického bloku věnovaného nominaci Petra Štěpánka na post radního Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, pronesla výrok ‚No a Petr Štěpánek. Člověk, který ve Velké radě seděl už na přelomu tisíciletí. Bylo to v době, kdy stát prohrál arbitráž o TV Nova a musel za to zaplatit přes 10 miliard. Podle mnoha komentátorů za to mohla i tehdejší rada, spoluvedená právě panem Štěpánkem,‘ přičemž se jednalo o výroky komentátorů z března 2003, tedy bezprostředně poté, co byla stanovena částka za prohranou arbitráž, a byly zcela ignorovány skutečnosti týkající se dalšího vývoje zmiňované kauzy (zejména závěry Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pro zjištění skutečností v souvislosti s arbitrážním řízením ve věci CME vs. ČR ze dne 28. 1. 2005), čímž mohli diváci získat nedostatečné a zavádějící informace o této kauze i o roli, kterou v ní sehrával Petr Štěpánek jakožto tehdejší místopředseda RRTV. Provozovatel se tak mohl dopustit porušení povinnosti poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů.“

Tendenční informování a indoktrinace na ČT Déčku

Na první pohled se snad nejedná o kdovíjaké přešlapy a ostatně chybu může udělat každý. Nicméně stačí si letmo zavzpomínat na jiná, větší „objektivně-vyvážená díla“ z produkce ČT: informování ČT o americké prezidentské volbě (které shledala jako nevyvážené právě i RRTV), o Brexitu, o čemkoliv k Rusku (Novičok, MH17, Ukrajina…), setkání Trump vs. Putin; stačí si pustit víkendové pecky Otázky (a hlavně odpovědi) Václava Moravce, Newsroom ČT24 nebo tendenční perlu „DW – Focus on Europe“ snad povinně v rámci výchovy českých občanů přebíranou ze zahraničí.

O „vymývárnách“ na ČT Déčku jste určitě také slyšeli. Myslím, že stále je v řešení nedávný případ, kdy na izraelsko-palestinské téma (kterému nerozumí 99 % z nás) odvysílala ČT v dětských zprávičkách reportáž, v níž zaznělo, že USA neposlaly peníze, které dříve posílaly do Palestiny (na vzdělání) a palestinské děti teď nemají učitele a učební pomůcky a nemohou tak vzděláním čelit okupaci Izraele. Hodná Palestina, zlý Izrael, zlé USA.

Správné a nesprávné novinářské ceny nebo mírumilovní Jehovisti

Dokonce sněmovní Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu po zprávě posl. Václava Klause a po rozpravě konstatoval, „že veřejnoprávní dětský program České televize Déčko čím dál častěji porušuje politickou neutralitu a zejména vykazuje snahu o politickou indoktrinaci dětí a mládeže, včetně dětí v předškolním věku“. A doporučil toto téma k projednání Poslanecké sněmovně ČR.

Co se ČT týče, už dříve jsem také zmiňoval její referování o „bezproblémové Sorosově Novinářské ceně“ a naopak o „kontroverzní Krameriově novinářské ceně“ nebo o pozvánce na sjezd Jehovistů, o nichž ČT referovala asi jako o srazu zahrádkářů nebo sběratelů odznáčků. Tyto můžete rozkliknout v odkazech v textu.

Stačí ostatně kdykoliv pustit na chvíli naši veřejnoprávní televizi a vždy zkrátka na něco natrefíte.

ZDROJ

Sledujte PP

Redakce

Vážení čtenáři, chtěli bychom Vám všem poděkovat za finanční pomoc, kterou vyjadřujete podporu Pravému prostoru. Díky Vám tak můžeme stále nezávisle publikovat a pracovat na dalších vylepšeních. Níže uvedený graf představuje, kolika procenty nám Vaše příspěvky (dobrovolné předplatné) pomáhají na nutné měsíční náklady na provoz a zachování existence PP.

S úctou a pokorou děkujeme za jakýkoliv příspěvek, který nám společně pomůže PP dále rozvíjet. Můžete tak učinit platbou přes PayPal, poslat Bitcoiny na adresu: 35EWdJdRLGMzpydEDjuV7YRhNeCohkXhqH nebo příkazem na účet: 4221012329/0800
(Pro platby ze zahraničí: IBAN: CZ07 0800 0000 0042 2101 2329, BIC: GIBA CZ PX)

***** Příspěvky čtenářů za měsíc leden 2019: *****

Jan Procházka 500,- Kč, Yvona Škurková 100,- Kč, Jaromír Ohnůtek 150,- Kč, Libor Heidler 200,- Kč, Petr Novotný 500,- Kč, Helena Novotná 200,- Kč, Ivanka Trávníčková 200,- Kč, Karel Kubela 50,- Kč

Celkem za měsíc: 1 900,00 Kč
Vybráno 5.42%
Chci vlastní ikonu u diskuzních příspěvku. Jak na to?
Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Jak přidat ikonu Pravého Prostoru na plochu mobilu či tabletu? Návod ZDE.
Sledujte PP
(Visited 12 times, 3 visits today)
Sdílejte článek:

:unsure:
;-)

Proč potřebuje Pravý prostor Vaši podporu? Více informací ZDE
Hello. Add your message here.